Mustafa Kemal Atatürk, Birinci Dünya Savaşı'nın sürdüğü tarihlerde Çanakkale Zaferi'ni müteakip İstanbul'a dönmüş ve bir müddet burada kaldıktan sonra izin alarak Sofya'ya gitmiş. Orada bulunurken Başkomutanlık Vekilliği kendisini, Çanakkale'den Edirne'ye istirahat için çekilmekte bulunan 16. Kolordu komutanlığına tayin etmiş.

Diyarbakır’ın Gümüş Sakallı Paşa efsanesi hikayesi Diyarbakır’ın Gümüş Sakallı Paşa efsanesi hikayesi

ATATÜRK İLK KEZ DİYARBAKIR'A GELİYOR

Atatürk birkaç ay sonra, Kafkas cephesine sevk olunmak üzere aynı numara altında Diyarbakır'da kurulacak yeni bir kolorduya komutan tayin edildiğinden, 27 Şubat 1916'da Edirne'den ayrılarak 14 Nisan 1916'da Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki yeni görevine başlamış.

ATATÜRK DİYARBAKIR'DAYKEN GENERALLİĞE TERFİ ETMİŞTİR

Mustafa Kemal Atatürk yoldayken 1 Nisan 1916 günü Livalığa, yani Generalliğe terfi etmiştir. Atatürk Diyarbakır'a general apoleti takarak yeni rütbesiyle gelmiş, böylece Diyarbakır halkı onu "Mustafa Kemal Paşa" olarak tanımıştır. Bu süreçte bölge halkı ile sıcak ve yakın ilişkiler kuran Mustafa Kemal Paşa, başta Diyarbakır ve Silvan olmak üzere Bitlis, Muş, Siirt, Kulp, Lice, Hazro, Veysel Karani, Bingöl ve bölgedeki diğer şehir ve kasabalara askeri amaçlı geziler ve ziyaretler yapmıştır.

ATATÜRK DİYARBAKIR'DAYKEN BİTLİS VE MUŞ'U KURTARMIŞTIR

Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşa emir komutasındaki 16'ncı Kolordu Komutanlığının Muş ve Bitlis bölgesinde gerçekleştirdiği ve 8 Ağustos 1916 tarihinde Muş ve Bitlis'in kurtarılmasıyla sonuçlanan harekât, Türk harp tarihinde kazanılan önemli zaferler arasında yerini almıştır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK