Dedik ki; “nerede insan yaşıyorsa, orada Türkler vardır. Örneğin Batı Trakya’da, Yunanistan egemenliği altında yaşamakta olan Türkler arasından çıkan bir Sadık Ahmet vardı ve o bir suikast sonucu şehit edildi!... Batı Trakya’da yaşayan insanlarımız arasında bir de İbrahim Baltalı’mız var. Bu kardeşimiz elinde kalemi, dilinde sözü ve yayımladığı gazete ve dergi ile, ecdat yadigârı olan Batı Trakya Müslüman Türklüğü’nü ayakta tutmaya çalışmaktadır…
Baltalı’nın Rodop Rüzgârı adıyla, önce gazete olarak 1999 yılında başlattığı süreli yayın, 213 sayı yayımlandıktan sonra, 2007 yılından itibaren yerini aynı adı taşıyan dergi ile yoluna devam etmektedir.
İbrahim Baltalı, Rodop Rüzgârı’nın bir sayısında, Yunanistan’da, azınlık Türk basınına yapılan baskılara değinirken şöyle yazdı: “Hiç kuşku yok ki Yunanistan’da basına yapılan haksızlıklardan, baskılardan; fanatik, aşırı milliyetçi ve faşist grupların saldırılarından bizler de nasibimizi aldık. 19 Kasım 2009 günü Dedeağaç’ta bir azınlık insanımızın mahkemedeki davasını izlediğimiz gün faşist grubun saldırısına uğradık ve hastanelik olduk. Kınamaların içinde beni en çok etkileyen ve aynı zamanda ileride yapacağım çalışmalar için bana cesaret veren Halk Kültürü Kurumu’nun Fethiye’deki toplantısında olayın kınanması oldu. Bu şekilde olaydan tüm dünyanın haberi olmuş oldu. Buradan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu hocama teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum.”
Yunanistan’daki fanatik Türk düşmanlarının yaptıkları densizlik Türkiye’de büyük bir tepkiye yol açmıştı. Bu yüzden Başkanlığını yaptığım Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu’nun Fethiye’de düzenlemiş olduğu uluslararası Türk Kültürü Kurultayı’na, dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan bilim insanları ve uzmanların oybirliğiyle Yunanistan’ın protesto edilmesi kararlaştırılmış ve Kurum da gerekeni yapmıştı.
“Batı Trakya Türklerinin Aylık Yöresel Araştırmalar Popüler Tarih Kültür Sanat Dergisi” sloganıyla yayımlanmakta olan derginin, yeni gelen 175. Eylül sayısındaki bazı ilginç yazılara daha sonra değineceğim.
***
Batı Trakyalı gazeteci-yazar İbrahim Baltalı kimdir?
1959 yılında Gümülcine’ye bağlı Kurcalı – Likion köyünde doğdu. Asıl adı İbraim İbram’dır.İlköğrenimini aynı köyde, ortaokulu Gümülcine’de “Edison” Özel Sanat Okulu’nda, liseyi İstanbul Büyükçekmece Lisesinde tamamladı. Ankara Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İktisat bölümünden 1985 yılında mezun olduktan sonra, 18 ay boyunca Patra ve Aminteo’da 18 ay boyunca Yunan ordusunda askerlik yaptı.
İlk yazı denemeleri Gümülcine’de yayınlanan kültür sanat dergisi olan Şafak’ta çıktı. Burada kesintisiz 11 yıl şiirleri yayımlandı. Şiirleri daha sonra başta Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde de yayımlandı. Yunanistan, Türkiye, Makedonya ve Bulgaristan’da düzenlenen bilimsel sempozyumlarda çalışmalarını ve görüşlerini dile getirdi.
Gerek kendi yayımladığı gazete ve dergide, gerekse başka gazete ve dergilerde yayımlanan çok sayıdaki yazılarının yanısıra şu kitapları yayımlandı:
1- Batı Trakya Köyler Ansiklopedisi Cilt.1
2- Bir Efsane Sona Ererken (Batı Trakyalı Türk Öğretmenlerin anıları)
3- 29 Ocaklar ve Perde Arkası (Panel konuşmaları)
4- Çeyrek Yüzyıllık Dava İskeçe Türk Birliği (Panel konuşmaları)
5- Çanakkale Şehitlerine
Merkezi Ankara’da bulunan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu 2018 yılında Baltalı’ya, “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” vermiştir.