26 Temmuz 1825 tarihinde dünyaya gelen Jules Joseph Augustin Laurens veya yaygın olarak bilinen adıyla Jules Laurens, özellikle Türkiye’de, 1856 yılında çizdiği Diyarbakır Surları gravürü ile tanındı. Günümüzde de dünyaca bilinen gravür, özellikle Fransız sanatçısının Diyarbakır’da tanınmasına zemin hazırladı. Peki, Jules Laurens kimdir? 

JULES LAURENS İLK ESERLERİNİ 15 YAŞINDA SERGİLEDİ
26 Temmuz 1825 tarihinde Fransa’nın bilinen yerleşim alanlarından biri olan Carpentras’ta hayata gözlerini açan Laurens, resim ve taş baskı alanında eserler vermiş olan ve 5 Mayıs 1901 tarihinde hayata gözlerini yuman Fransız bir sanatçıdır. 5 kişilik bir ailede büyüyen Laurens, 12 yaşında kardeşi Jean-Joseph ile birlikte Montpellier'e taşındı ve burada erkek kardeşinin sanatsal çevresinden yararlanarak şehrin sanat kolejine kabul edildi. Daha sonra Paris'e gidip eğitimine École des Beaux-Arts'ta devam eden Laurens, Paul Delaroche'un yanında eğitim gördü. Eserlerini ilk kez 1840'da sergiledi ve 1846'da eğitimini tamamladı.

Diyarbakır Sur’da gezilecek yerler Diyarbakır Sur’da gezilecek yerler


 
KARİYERİ
Coğrafyacı Xavier Hommaire de Hell tarafından Türkiye ve İran'a yapacağı uzun süreli bilimsel seyahatte kendisine eşlik etmesi için seçilen Laurens, seyahatlerinde karşılaştığı yerlerin, kıyafetlerin ve insanların binden fazla çizimini yaptı. Eserleri arasında birçok İranlı portresi bulunmaktadır. Beraberinde Diyarbakır Surları gravürüyle de sanatını dünyaya duyuran Laurens, halen de tarihseverler tarafından yaşamı sıkça araştırılmaktadır. 
 
1849'da Fransa'ya dönen Laurens kariyerine burada devam etti. 1850'den 1891'e kadar neredeyse her salonda resim ve gravürleri sergilendi. Birçok ünlüyle tanıştığı için edebiyat çevrelerinde de aktifti. Daha sonraki günlerde yayınladığı La Légende des ateliers, seyahatlerinden anekdotlar içermektedir.

Sanatçı 5 Mayıs 1901 tarihinde Fransa’nın Saint-Didier bölgesinde yaşamını yitirdi.

Muhabir: Devrim AKTÜRK