33 medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihin izlerini günümüze taşıyan kadim şehir olan Diyarbakır gün geçtikçe adından söz ettiriyor. Yıllar geçse de tarihteki izleri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Mücadele Gazetesi olarak bu yazımızda Surların dibinde bulunan ve sizleri geçmişe, çocukluğunuza götürecek tarihi Küpeli havuzundan bahsedeceğiz. 

Bu mekan, bir zamanlar gençlerin buluşup sosyal etkileşimde bulunduğu, keyifli zamanlar geçirdiği bir merkezdi. Surların içinde bulunan havuza Diyarbakır'ın kavurucu sıcağında serinlemek isteyen çocuk, yaşlı ve gençlerin girdiği bir yerdi. Sur olaylarında tahrip olan havuzdan geriye eser kalmadı.. Yıkılan havuzdan sonra serinlemek isteyen çocuklar tarihi Anzele parkında bulunan suda serinliyorlar. Türkiye'nin en sıcak şehirlerinden biri olan Diyarbakır'da deniz olmasada çocukların şuan ki denizi Anzeledir... Çocukların sabahın ilk saatlerinden başlayan mesaisi akşam ezanından sonra son buluyor. Akşam ezanından sonra ise mesaiyi gençler devralıyor...

Diyarbakır'ın bu ilçesi adını çeşmeden alıyor! İşte tarihi Diyarbakır'ın bu ilçesi adını çeşmeden alıyor! İşte tarihi

DİYARBAKIR KÜPELİ GEÇMİŞİ
Diyarbakır’ın Suriçi semtinde tarihi Surların hemen dibinde çok uzun yıllardır faaliyet gösteren Küpeli havuzu, peştamalla yüzenler, nevi şahsına münhasır atlayışları ve envai çeşit efsanelerle dolu bir serinleme mekânıdır. Zamanla kendi jargonunu, kurallarını, işleyişini oraya gelenler tarafından oluşturmuş bir toplanma yeridir. Küpeli havuzu 2016 Sur olaylarından sonra yıkılmıştır. Havuz çatışmaların gölgesinde kaybolan hatıralar arasında yer aldı. Öte yandan küpeli havuzunun yıkılmaması için imza kampanyası başlatılmıştı.

Muhabir: Abdullah AKYOL