Mücadele’nin 24 Ekim 1974 tarihli haberine göre, Ziya Gökalp Türkiye’de önemli fikir adamları arasında yerini alırken memleketinde ise böyle anılmış:

“Ziya Gökalp Törenlerle Anılıyor

Büyük Düşünür ve Sosyolog Ziya Gökalp ölümünün 50.yıl dönümü münasebetiyle bütün yurtta ve memleketi olan Diyarbakır’da düzenlenen törenlerle anılmıştır.

Ünlü düşünür 100 yıl önce 25 Ekim tarihinde Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı bir köyde dünyaya gelmiş ve 50 yıl önce de 23 Ekim tarihinde vefat etmişti. Ölüm ve doğum tarihleri aynı haftaya rastlayan ünlü düşünür bu hafta içinde Türkiye’de çeşitli yerlerde olduğu gibi Diyarbakır’da da düzenlenen törenlerle anılmaktadır.

Diyarbakır’da bir zamanlar köydü! Şimdi ilçe statüsünde Diyarbakır’da bir zamanlar köydü! Şimdi ilçe statüsünde

Diyarbakır’ı Tanıtma ve Turizm Derneği yetkilileri Ziya Gökalp’in doğumunun 100. ölümünün de 50. yıldönümü münasebetiyle Diyarbakır’a bir anıtın dikileceğini bu konuda bazı çevrelerin ön çalışmalara başladığını açıklamışlardır. Alınan bilgilere göre ünlü düşünür Ziya Gökalp Diyarbakır’da bir abide dikilmesi için Cumhuriyet Gazetesi sahibi Nadir Nadi’de çalışmalara başlamış Gökalp için maddi ve manevi her türlü yardımdan çekinmeyeceğini belirtmiştir”

İşte arşiv haberi:

Muhabir: Onurcan GÜLER