Mücadele’nin 29 Ağustos 1974 tarihli arşiv haberinde bir dönem kira bedellerinin çok yüksek olduğu Diyarbakır'da, resmi kurumların ödemiş olduğu kira bedelleri yer almış. İşte haber:

“Diyarbakır'daki Resmi Daireler Her Yıl 3 Milyon Lira Civarında Kira Ödüyor
Diyarbakır'da bazı resmi dairelerin her yıl üç milyon lira civarında kira bedeli ödediği öğrenilmiştir.
Alınan bilgilere göre, yeterli binası bulunmayan bazı resmi daire ve kuruluşlar kirada kalmakta, her yıl binlerce lira kira ödemektedir. Yeterli binası bulunmadığı için İnönü Cadde sinde üç-dört katlı bir binayı kiralayan PTT Bölge Baş Müdürlüğü her yıl bina sahibine 300 bin lira civarında kira bedeli ödemektedir. İkinci Elazığ caddesi üzerinde dört katlı bir binada kalan YES 12 Bölge Müdürlüğünün ise 300 bin lira kira bedeli ödediği bildirilmiş, Ancak YSE 12.Bölge Müdürlüğü için Diyarbakır Elazığ Karayolu üzerin de yeni bina yaptırıldığı açıklanmıştır. İki üç yıl önce hizmete başlayan Diyarbakır Toplum Polis Teşkilatının Seyrantepe mevkiinde kiraladığı bina için Belediyeye 600 bin lira kira ödediği öne sürülmüş, bu rakam resmi makamlar tarafından da teyit edilmiştir.

Çok sayıda resmi daire ve kuruluşun kirada bulunduğunu belirten yetkililer Diyarbakır'da ki resmi Dairelerin her yıl3 milyon lira civarın da kira ödediğini açıklamışlardır. Yapılan açıklamaya göre yılda 600 bin lira kira bedeli ödeyen Toplum Polis Teşkilâtı için 43.728 metrekarelik bir arsa satın alınmış ve yakında inşaata başlanacağı öne sürülmüştür.

Diyarbakır’a gelen turistler hem dövülmüş hem soyulmuş! Diyarbakır’a gelen turistler hem dövülmüş hem soyulmuş!

Kira bedellerinin çok yüksek olduğu Diyarbakır'da resmi daire kuruluşların kira ödememesi için hükümetin gerekli tedbirleri alması gerektiği öne sürülmüş, hiç olmazsa büyük çapta kira bedeli ödeyen kuruluşlara bina kazandırılması cihetine gidilmesi gerektiği belirtilmiştir.”

Muhabir: Onurcan GÜLER