Elazığ’ın Sivrice ilçesinden doğup Diyarbakır’dan geçerek Şattülarap'ta Basra Körfezi'ne dökülen Dicle Nehri, Türkiye ve Diyarbakır bölgesi için çok önemli bir yere sahiptir. Canlı hayvan popülasyonunun yoğun olduğu ve geçtiği bölgelerde birçok ailenin geçim kaynağı olan Dicle Nehri’nin Şubat 1935 yılında taştığını, bir kişinin boğularak öldüğünü, Mardinkapı civarındaki şeftali ağaçlarının zarar gördüğünü biliyor muydunuz?

Önce Diyarbakır’a bağlandılar, sonra Elazığ ve Erzincan’a: İşte o ilçeler Önce Diyarbakır’a bağlandılar, sonra Elazığ ve Erzincan’a: İşte o ilçeler

İşte Diyarbakır'da yaklaşık bir asır önce gazetede yer alan haberin detayları…

DİCLE TAŞTI: BİR KİŞİ ÖLDÜ
“Dicle Taşdı: Bir Adam Boğuldu, Bazı Bahçelere Su Girdi

Diyarbekir, (Hususi): Şimdiye kadar düzgün giden havalar birdenbire bozulmuş, devamlı kar yağmıya başlamıştır. Bir taraftan yağmur yağışı yüzünden Dicle nehri taşmış, birçok bahçeleri ve tarlaları su basmıştır. Mardinkapı civarındaki şeftali bahçeleri su altında kalmış ve su seviyesi Kıtırbil köyüne kadar çıkmıştır. Su birçok ağaçları kökünden çıkarıb götürmüştür.

Hacıisa köyünden bir kadınla bir erkek suyun sürüklediği ağaçları toplamak isterken suya kapıl-mışlardır. Köylüler kadını zorla kurtarmışlardır. Fakat erkek boğulmuştur. Dicle üzerindeki Seyhan köprüsü yıkılmıştır. Dicle Nehrinin uzun zamandan beri bu şekilde taşdığı görülmemiştir, Diclenin bu şekilde en son taşışı 20 sene evvel vuku bulmuştur.

Muhabir: Remziye ÇELİK