Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri*

Geleneksel Uluslararası Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri’nin dördüncüsü, 18-20 Haziran 1982 tarihinde Eskişehir’de yapılmıştır.
Bilindiği gibi, Nasreddin Hoca Sivrihisar’ın Hortu köyünde doğmuş, hayatının son yıllarını Akşehir’de geçirmiş ve orada ölmüştür.
Ölüm yeri olan Akşehir’de yıllardır Nasreddin Hoca adına törenler, şölenler ve bir dizi etkinlikler yapılmaktadır. Ne var ki, Akşehir’de yapılanlar, Hoca’nın felsefesine ne kadar ters ise, Eskişehir’de yapılmakta olan doğum şenlikleri, o kadar mükemmel ve yerinde olmaktadır. Kuşkusuz Eskişehir’de yapılan düzenlemelerin, olumlu ve seviyeli oluşunda, bu ilimizin gerçekten değerli valilerle yönetilmekte oluşu ve bu sayın valilerin, çok başarılı birim müdürlerine sahip bulunmaları rol oynamaktadır. Mesela Eskişehir Kültür ve Turizm Müdürü, vali sayın Naim Cömertoğlu ile tam bir uyum içindedir. Böyle olunca da ortaya konulan düzenlemenin başarı düzeyi yüksek olmaktadır.
Şenlikler
IV.Uluslararası Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri, 18 Haziranda Eskişehir Ordu Evi önünde düzenlenen şölenle başlamıştır. Burada, yabancı halk oyunları ekipleri gösteriler yapmış, merkep yarışları yapılmıştır.
Aynı gün, Makedonyalı fotoğraf sanatçısı RistoŞapkar’ın “Fotoğraflarla Makedonya” fotoğraf sergisi ile Avusturyalı ressam Wolfgang Hutter’in “Baskı Grafikleri” sergisi açılmış, gece de İ.T.İ.A.salonunda yabancı halk ekipleri gösterileri sunulmuştur.
Bu yılki Nasreddin Hoca Doğum Şenliklerine Yugoslavya, Bulgaristan, Avusturya ve İtalya’dan, halk oyunları grupları katılmışlardır. Ayrıca Türk halk oyunlarını sergileyen birçok topluluğun gösterileri de ilgiyle izlenmiştir.
Şenlikler sırasında, mahalli halk oyunlarını ve asırlık şarkılarını sergileyen Ohrili gençler büyük sevgi ve sempati toplamışlardır.
Ohri, Yugoslavya’nın Makedonya Cumhuriyeti’ne bağlı , turistik kentidir. Bu kent halkının çoğunluğunu Türk ve Arnavut asıllı Müslümanlar teşkil etmektedir. Kentte yaşayan Makedonyar ile kardeşçe yaşamakta olan Türk gençlerinden oluşan Ohri Kardeşlik-Birlik Halk Oyunları ve Müzik Topluluğu, iki yıl önce Silifke Festivali’ne de katılmış, aynı ilgi ve sevgiyi orada da görmüştür.
Asıl halk oyunları şöleni, şenliklerin ikinci günü, Atatürk Stadyumunda yapılmıştır. Gündüz yapılan bu şöleni, gece yapılan müzik ve halk oyunları şöleni izlemiş; bu coşkulu gece, profesyonel ses sanatçılarının konserleriyle sona ermiştir.
Geleneksel mantı günü ile nihayetlenen Doğum Şenlikleri, Türkiye festivaller literatüründeki yerini güçlendirmiş ve düzenlemeyi yapanlar, ulusal kültür ve sanatımızı yaşatarak, önemli bir fonksiyon icra etmişlerdir.
--------------------------------
*Bu haber-yazı Aylık Size Dergisi’nin, 10.07.1982 tarih ve 75. Sayısında, 
“Bizden Size İ.Ü.Nasrattınoğlu” köşesinde yayımlanmıştır.