Ülkemiz yenilebilir bitki florası bakımından 10 binin üzerinden yabani ota sahiptir. Ülkemizin iklimi ve coğrafyası bunda etkilidir. Dünya üzerindeki en önemli yenilebilir yabani ota ve endemik bitkilere sahip ülkelerden biriyiz.
Diyarbakır, Siverek ve Mardin üçgeninde yenilebilir yabani otlardan bir tanesi olan kormit otu; rışvat veya dejnık olarak adlandırılır. Kormit otu yabani bir dereotu çeşididir. İlkbahar aylarında kendiliğinde yetişen, kayalık veya hafif nemli arazilerde, yaprakları yenilen, kendine has aroması, kokusu ve acımsı tadı olan çiğ olarak yenilebilen yabani bir ottur. Mart ve nisan aylarında pazarlarda sıkça bulunur. Salatalarda, çorbalarda, balık, etli yemeklerde kendine has aromasıyla kullanılır veya tek başına da yemeklerin yanında tüketilebilir.
Kormit otu düşük enerjili, yüksek lifli, potasyum, magnezyum, folik asit, A ve C vitamini bakımından zengindir, ayrıca B vitaminleri, demir, kalsiyum, çinko minerallerini içerir. 100 gram kormit otu ortalama 45 kcal enerji ve 5 gram lif içerir. lif içeriğinin yüksek olması, kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller, tokluk sağlar, bağırsak bakterilerine prebiyotik etki ederek kabızlık ve gaz giderici etkisi vardır. Yemeklerle fazla tüketilen yağların bağırsaklarda emilimini azaltarak kolesterol yükselmesini yavaşlatabilir. C vitamini, folik asit ve içerdiği bazı flavonoidlerden dolayı sahip olduğu bileşikler ile kormit otu kalp hastalığı, felç ve bazı kanser türlerinin riskinin azalmasına yardımcı olabilir. Beyin sağlığına katkı sağlar. Karaciğer, kalp, böbrek ve beyin hastalıklarına karşı koruyan terpenoidler içerir. Kormit otu içeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor ile kemik sağlığı için etkilidir.
Kormit otundaki uçucu yağlar keskin acımsı tadı verir ve adet dönemi boyunca kramplardan kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiler verebilir. Bu sayede gece uykusuna faydalıdırlar. Ayrıca kormit otunun antiseptik ve antibakteriyel özelliklerle ağız ve nefes spreyi görevi görerek ağız kokusunu giderir ve ferahlatıcı etkisi vardır. Düşük sodyum ve yüksek potasyum içerdiğinden dolayı kalp damar rahatsızlıklarına koruyucu etkisi vardır. Tansiyonu dengeler. Kormit otunun ödem atıcı etkisi vardır. Kormit otunu temiz bir suda bekletip toz, çamur, toprak, kum tanelerinden ayırmak için bol suda yıkanmalı. Buzdolabın sebzelik kısmında 10 gün saklanabilir. Dondurularak daha uzun süre saklanabilir ama tadı ve aroması değişebilir. Kormit otu yaprakları kesildiğinde tüketilmeli, yaprakları kesilen diğer sebzeler gibi vitamin ve mineral kayıpları olur, pörsüme gerçekleşir, bozulması daha erken olur kısa sürede tüketilmeli. Kronik böbrek hastaları, mide ülseri, gastrit hastaları ve gebe kadınlar doktor ve diyetisyen tavsiyesi almalılar.