Medyanın Tarihsel Serüveni (Duygusal Zeka)

Empati ve Sempati: Sempati, empatinin farklı duruşudur.

Empati Nedir?
Duygudaşlıktır. Karşıdaki kişinin duygularını anlamaktır. Empati gelişiminin üst düzeyi psikologlardır. Bu sebeple bazı insanlar ücretsiz psikologluk yaparlar. Amaçları, empatinin duygudaşlığını yapmaktır. Empati, sohbet ederken, muhabbette bulunurken anlaşılır.
Sempati ise, onunla özdeşleşmek, duygularını çözdükten sonra ona ayak uydurmak demektir. Empati profesyonel bir iştir. Sempati ise bunun farklı duruşudur.
Ön Yargı, insanların aklına hemen olumsuz durumların gelmesine neden olmaktadır. Ancak burada kişinin sadece olumsuz değil, olumlu yanına da bakılmaktadır. Burada da bir etkileme söz konusudur. 

IQ / Duygusal Zeka: 1920 yılında kavramsallaştırılmaya çalışılıyor ve sosyal zeka kavramından oluşturularak yapılıyor. Buradan sosyal zeka kavramıyla ortaya çıkılırken, 7-8 farklı zeka türü meydana gelmektedir. Buradan duygusal zeka 2’ye ayrılmaktadır ve kişi, bilişsel zekalarla kendilerini kanıtlamak istiyor. Nitekim duygusal zeka denince akla hemen bilişsel zeka (IQ) gelir. Hiç şüphesizdir ki bir şeye anlam verebilmek, tabirine tekabül etmektedir. Bazı insanların bilişsel zekası gelişmiş ve literatürde 30-40 farklı bilişsel zekanın olduğu dillendirilir. Ancak kişi ne kadar mantıki düşünse de duygusal zeka da vardır ve önemlidir. Duygusal zeka (EQ) diye tabir edilmektedir. Duygusal zeka kavramı 1970’te ortaya çıkan yeni bir kavrama tabii tutulmaktadır. 1920 yılında sosyal zeka kavramı ön plana çıkmaya başlamıştır. Sosyal zeka araştırması genel bir detay olarak oluşuyor ve 1970’lerde bilişsel zekanın yanında duygusal zeka da öngörülmüştür. 

Duygusal Zeka Nedir?
Kişi duygusal yöndeki gelişimiyle üst düzeydir ve empati kurma becerisi de ön plana çıkmaktadır. IQ ile EQ herkeste bulunmaktadır ama insanlardaki şiddeti de farklılaşmaktadır. Nitekim IQ analize edilebilinirken, EQ ise analiz edilemez. Keza kendini tanıyan bir insan, karşıdaki insanı da tanımaya başlayabilir. İnsani ilişkilerde ise duygusal zeka daha da çok önemli konuma ve duruma dönüşebilmektedir. Duygusal zekası gelişmiş insanlar daha çok otobüs, dolmuş, taksi şoförleri ile tezgahtarlar olurlar. İşte, burada empati kavramı ortaya çıkar ve empati kavramının gelişimi de duygusal zekayla beraber bütünleşmektedir. 

Realistte Empati Nedir: Fransızcadan dilimize geçmiştir ve “Duygudaşlık” manasına tekabülü söz konusudur.Anlamsal olarak bakıldığında kişinin, karşısında bulunmasıyla duygudaşlık oluşabilir. Nitekim kişinin ruh halini duygusal zekayla çözümlemek gerekmektedir. Empati, duyguların anlamlandırılmasıyla mühim bir hususa dönüşür.Örnek vermek gerekir ise, kişinin hemen yanı başında herhangi biri üzüntüden ağlıyorsa, direkt olarak birey ağlayan kişiye eşlik etmesi hususudur. Nitekim bu durum sempatiklik manasına da yakınlaşarak farklı bir kılıfa bürünür. Kısacası kişinin kendisini, karşıdaki kişinin duygusallığına göre katarsisleşme durumunu göstermektedir.

İletişim kurarken kişilerarası iletişimde 2 anlatım tipi / dili bulunmaktadır;
-Ben Dili ve –Sen Dili …
Sen Dili: Suçlayıcılıktır. Kişiyi rencide eder.
Ben Dili: Bireyi rahatsız ederken oluşan rahatsızlıktır. 
Sen dilinde konuşmamak, ben dilinde ise konuşmak gerekmektedir. Örneğin, çocuk kirlidir ve annesi “Sen ne pasaklısın” diye hitap eder. Bu, sen dilidir. Yine çocuk kirlidir ve annesi “Senin eve kirli geliyor olman beni ziyadesiyle rahatsız etmeye yetiyor” diye hitap eder. Bu ise Ben dilidir. (Devam edecek)…