Ahlak Üstüne Nutuklar
Ahlak nedir? İslam’ın bir parçası mıdır? Veya felsefi bir kavram mıdır?
Ahlak tam olarak insanın kendisidir. İyi veya kötü olmadan bir ayrım yapmadan bana göre ahlak bir düşüncedir. Bir kalıba bir terimin arkasına bırakmadan sadece düşüncedir diyebilirim. İnsanı gerçekten insan kılan bir düşünce. Kendisini bulmasını sağlayan bir düşüncedir. Bu düşünceden örnek vermek gerekirse, bir düşünce şekli toplumun yarattığı ahlak kurallarına uymalıyım ama neden?
Çünkü iyi ahlak /düşünce sahibi demeliler bana iyi olarak anılmalıyım der bir düşünce şekli biz buna halk arasında ahlak sahibi kişiler diyoruz… Bir düşünce şeklide şöyledir toplumun düzenlediği ahlak
Kuralları vardır ama bu kurallar özgürlüğümü kısıtladığı için beni mutsuzluğa çektiği için reddediyorum. Biz buna da halk arasında ahlaksız diyoruz genel olarak...
Şimdi sorarım sizlere hakkı olan özgürlüğü, mutluluğu yaşadığı tek bir hayatı hakkıyla yaşamak...
İsteyen bir insan neden ahlaksız veya kötü düşünceli diye adlandırılıyor öncelikle bu soruyu cevaplamak için kendimize bir takım sorular yöneltelim?
1. Soru: Ben karşımdakinin ahlakını/ düşüncesini yargılayacak, onu kınayacak kadar ahlaklı özgür, cesaretli biri miyim?
2. Soru: Ben karşımdakinin düşüncelerini özgürlüğünü yargılayacak kadar yakın biri miyim?
3. Soru: Ben yanlış düşüncesi olduğunu iddia ettiğim düşüncesinin doğrusunu mantıklı bir şekilde savunacak kadar bilgili miyim?
4. Soru: Düşüncesi/ ahlakı ne derecede olursa olsun bunun yanlış veya doğru olduğunu gerçekten iddia etmek zorunda mıyım? Veya buna müdahale e bulunmak zorunda mıyım?
Gerçekten bu soruları kendinize doğrulttuğunuz da aslında başkalarının ahlak/ düşüncelerini gerçekten yargılamanın anlamsız olduğunu anlayacağız.
Fikirler elbette tartışılır tartışılması da gerekir ama velakin başkalarının yaşayış tarzını veya sırf düşüncesi bize uymuyor diye onu kınamak cahillikten başka hiçbir şey değildir. İyi ahlak ve düşünce tam olarak burada devreye girer başkasının düşüncesini /ahlakını yadırgamadan kınamadan herkesin kendine has bir hayatı olduğunu hatırlayarak o ahlaka / düşünceye saygı duyma şeklidir iyi ahlak.