Haşere ve böcek ilaçlamaları hızlandırılmalıdır

Önemlikle hem Koronavirüs’ten ötürü daha iyi tedbir almak isteyen aileler, vatandaşlar ve halk; hem de tam kapanma nedeniyle ister istemez içeriyi havalandırmak için olsun, havanın sıcaklığından ötürü bireylerin bunalmalarından dolayı olsun pencereyi açıp balkonlarda oturmak zorunda kalan yurttaşlarımız oluyor. Çünkü tam kapanma bitmiş olsa bile kısıtlamalar devam ediyor ve vatandaş sokağa çıkmaktan korkuyor. Nedeni ise Kovid-19’un halen etkisini sürdürmesidir. Fakat öyle ya da böyle evde geçirdiğimiz süreci mutlu olarak yaşamak isterken; şu haşaratlar, sinekler ve böceklerin tekrardan ortaya çıkması, bizlerin rahatsız olmasına neden oluyor. Bu sebeple 6 Mayıs günü haşare ve böcek ilaçlama hazırlıklarını bitirip sahaya çıkan Belediyemizin en azından anladığım kadarıyla halen 17 ilçemizin tamamında hızlı ve ivedi bir biçimde, tam kapsamlı bir şekilde sivrisinek, ergin, karasinek, larva, fare ve diğer zararlı haşere grupları konusundaki ilaçlama çalışmalarında yavaş kaldığını ya da malzemeler tesis edilmesine rağmen halen yavaş ilerlediklerini görüyoruz. Çünkü birçok vatandaş evlerinde haşerelerin yığınla olduğunu dile getirmekteler.

 

Her ne olursa olsun Sayın Valimiz Münir Karaloğlu konuyla alakalı önemli bir girişimde bulunmalarını ve zararlı haşere gruplarına karşı rutin olarak mücadeleye hız vererek hem tam kapsamlı şekilde uygulamaya geçmeleri, hem de bu mücadeleyi sürdürerek çalışmalara hız kazanmaları gerektiğini dile getirmek isterim. Büyükşehir ekiplerimiz, yaklaşan yaz ayları ile birlikte başlayan haşere sorununu, doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar ile bilimsel programlar doğrultusunda çözüme kavuşturmalıdır.

 

Hepimizin bildiği üzere geçen yıl eski Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu döneminde temizlik ve dezenfektan kapsamında Büyükşehir Belediyemizce halkımızın sağlığını korumak amacıyla sürecin başlangıcından beri büyük bir mücadele verildiğini, ancak sonrasında sürdürülen bu büyük mücadele ve temizlik çalışmaları kapsamında büyük miktarda el ve ortam dezenfektanı ile temizlik malzemeleri kullanılmakla beraber, satın alınan ve kullanılan bu temizlik ve dezenfektan ürünlerinden bir kısım el dezenfektanının taklit ve sahte ürün olduğu yolunda Büyükşehir Belediyemize yapılan bildirim ve değerlendirme sonrasında anılan ürünler toplatılmış, Büyükşehir Belediyemize bu taklit ve sahte ürünün satışını gerçekleştiren firma hakkında adli makamlara suç duyurusunda bulunulmuş, konuyla ilgili gerekli idari ve hukuki süreç başlatılmıştı. Umut ediyoruz ki aynı durum bir daha yaşanmaz. Nitekim Vali Karaloğlu geldiğinden beri halkın taleplerine kulak vermeye çalışan, bu kapsamda da hem karpuz içindeki çocuk heykelini, hem de elinde baklava tutan adam heykelini park alanında kaldırarak bunu gösterdiğine şahit olduk. Keza Mücadele Gazetemizin manşet vererek, “Diyarbakır Neden Gastronomi İle Anılmıyor” haberi sonrasında gastronomi ile alakalı önemli bir girişimde bulunduklarını da gördük. Umut ediyorum ki böylesi mühim konuda da yine vatandaşlarımızın sesine ivedilikle kulak vereceklerdir.

 

Peki, bu haşaratlar Kovid-19 adı verilen ve tüm dünyada halen hızla yayılan Koronavirüs’ü yayıyor mu? Eh, dilerseniz bunu da sağlıkçılarımıza soralım. Vatandaşlardan edindiğim bilgilere göre bu böceklerin daha önce nerelerde bulunduklarını bilmediklerinden ötürü, Ramazan Ayında iftar ve sahur yemeklerini yiyemez olduklarını işittim. Kimileri ise Ramazan Ayında haşaratlar nedeniyle ara sıra evdeki ışıkları kapatıyorlarmış. Bu durum hemen akabinde gün boyunca içeride kalan vatandaşların, böyle bir şeyle karşı karşıya kaldıklarında pek de mutlu olmadıklarını, hatta geçen her saat başında daha tepkili olduklarını gösteriyor. Son üç yıl içerisinde böcek ilaçlamaları konusunda çok büyük tedbirsizlik ve zamanı istifade edememek gibi bir durumunu gördük. Vatandaş zaten sokağa çıkamadığından, iş bulamadığından, ailesiyle geçimsizlik yaşadığından ötürü huzursuz ve nihayetinde asabi oluyor. Birde şu haşaratlar, böcekler ve sineklerde olunca haliyle tepki vermelerine yol açıyor. Umut ediyorum ki Sayın Valimiz Münir Karaloğlu, bu yaşanan üç yıllık sorunu, bu yıl çok iyi bir şekilde yürütüp vatandaşların sesine en iyi desteği vererek sağlayacaklarından hiç kuşkum bulunmuyor.

 

Gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini başta Valimiz olmak üzere, Büyükşehir Belediyemizin kıymetli emekçilerine arz ederim. Sevgiyle ve sağlıkla kalınız.