HAYVANLAR VE BİZ 1

 

     İki bölümden oluşan "Hayvanlar ve  Biz"  adlı yazımın birinci bölümünde savunmasız hayvanları anlatmaya çalışacağım.
     Pek çoğumuzun evinde kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar bulunmaktadır. Köylerde de inek, keçi, koyun, eşşek gibi, insanın hizmetine sunulduğu kabul edilen hayvan türleri beslenmektedir. Bu hayvanların etinden, sütünden, yününden, derisinden faydalanılmaktadır. Pek çoğunun savunmasız olduğu bu canlılar, insana bağımlı bir şekilde yaşamalarını sürdürmektedirler. İnsanların yardımına ihtiyaç duyan bu hayvanların evde beslenmesi ile evcil hale gelmiştir. Sokaklarımızda yaşayanların ise, yabani olduğunu ve yine de tam anlamıyla, kendi kendilerine yaşamlarını devam ettiremediklerini pek çoğumuz biliriz.  
     Hayvan sevgisi, vicdan sahibi olan kişilerde bulunur. Hayvanları sevmek, şefkat ve gönüllülük ister. Onlara şefkatli ve gönüllü bakan kişiler ise, vicdanlı olan kişilerdir. Çünkü, vicdanlı olan kişiler, hayvanlara zarar vermez. Onların kötü şartlarda yaşamasını istemez. Zarar verenlere karşı mücadele ederler. Bilirler ki, hayvanlar da can taşır. Onlar da, acıkır, soğuktan üşür ve suya ihtiyaç duyarlar. Belirli olan yaşamsal ihtiyaçlarını tek başlarına karşılayamazlar. İnsanoğluna ihtiyaç duyarlar.
     Sokaklarda bulunan hayvanlara merhamet etmek, onlar aç kalmasınlar diye yemek vermek, üşümesinler diye barınabilecekleri yerler yapmak, aslında hepimizin insani görevidir. Bu görevi yerine getirmezsek, kedi ve köpek gibi sokakta yaşayan, insana bağımlı olan hayvanların ölümüne sebep olabiliriz. Kapımızın önüne koyacağımız bir tas su ve ya bir tas yiyecek, savunmasız olan ve insan yardımına ihtiyaç duyan hayvanların yaşamasına yardımcı olur. Onlar için sokakta küçük barınaklar yaparak onların soğuktan donmasına engel olmuş oluruz. Böylece onların korunmasını sağlarız.
    Hayatımızdaki belli yaşam ve davranış şekilleri hayvanlara karşı olan tutumumuzu belirler. Bunlar içerisindeki din faktörü, insanların hayvanlar hakkındaki düşüncelerini değiştirmiştir. Hindistan gibi ülkelerde hayvana tapılması ve kutsal sayılması, tapılan ve kutsal sayılan hayvana karşı davranış şekillerinde de hassasiyet gösterilmesine sebep olmuştur. Ineklere tapan bazı hindistanlılar, İneklerin sokaklarda rahatça gezmesini, kaldırımların ve asfaltların üzerinde yatmasını normal karşılanmaktadırlar. İneklerin kutsal sayılması, onlara olan güzel ilgiyi arttırmıştır.
     Yazımın ikinci bölümünde buluşmak dileğiyle hoşçakalın.