Kırmızı Gül Demet Demet

Bu yazımda anlatacağım "Kırmızı gül demet demet" efsanesi, Erzurum ilimizde geçtiği rivayet edilmektedir.  Her anlatılan efsanenin belli bir anlamı bulunmaktadır. Yaşayan insanlara örnek olsun diye anlatılmaktadır.


      Rivayet edilen efsaneye göre, çok eski yıllarda Erzurum'da yaşayan bir delikanli bulunmaktadır. Bu delikanlı kendi gönlüne göre bir kız sever ve onunla sözlenir. Sözlenen gencin askerlik çağı geldiğinde de, ailesiyle ve sözlüsüyle helalleşerek askere gider. Askerlik süresi bitince annesi ve sözlüsü, gencin  askerden gelmesini sabırsızlık içinde beklemeye başlarlar. Askerliğini bitiren genç evin yolunu tutar ve trene biner. Annesi ise gelinine, gidip oglunu tren istasyonundan alacağını söyler.  Tren istasyonuna giden anne, oğlunun gelme saatini beklemeye başlar. Aradan epeyli bir süre geçer ama oğlunun geldiğini göremez. Meğer, anne oglunu o kalabalikta görememiştir. Oğlunun gelmediğini düşünen anne, tren istasyonunda oğlunu beklemekten vazgeçmez.


      Bu arada asker eve gelir. Yol yorgunu olduğu için sozlusuye yataga yatarlar. Aksam olur ama, askerin annesi hala bekliyomus. Sonunda oglunun gelmeyecegini dusunerek eve gelir. Eve geldiğinde ise disarıda erkek ayakkabilari görür. Aynı zamanda da icerden gulusme sesleri gelmektedir. Anne, " Gelin bizim oğlanı aldatiyor" diye düşünerek, hemen odasina koşar,  tüfeği kapar ve yatağın icindeki adami ( yani oğlunu) vurur. Gelin şok geçirir ve şaşırır. Kaynanasına dönerek "Ana ne yaptin? O senin oğlun, sen gittikten sonra geldi"  dese de iş işten çok geçmiştir. Oğlu oracıkta can verir.  Ana ağlayarak, uzuntusunden dağlara çıkar ve  aglayarak " Kırmızı gül demet demet " türküsünü  soylemeye başlar. O günden sonra bu türkü, günümüze kadar söylenmeye başlamıştır.


     Yukarıdaki efsanede anlatıldığı gibi, kim olursa olsun ön yargının fazla olduğu yerlerde, her zaman için büyük zorluklar ve büyük tehlikeler kol gezer. Kişilerin birbirlerine karşı olan güvensizlikleri, ortaya faciaları çıkartabilmektedir.


     Insanlar olumsuz zannettikleri belli bir olaya karşı, tepkilerini yerine getirirken, öncelikle durumun ne olduğunu çok iyi anlamalı ve çok iyi kavramalıdır. Çünkü, belki de olumsuz zannettiği olay, hiçbir şekilde olumsuz değildir, tam aksine burada olduğu gibi oğlunun eve gelmesi ile birlikte, aslında çok güzel ve mutluluk verici bir durumdur.