Küçük yaştaki çocuklar objeleri ağızlarıyla tanımaya ve meraktan her şeyi ağızlarına sokmaya meyillidirler. Bu yüzden çocuğun yabancı cisim yutması halinde hangi belirtileri göstereceğini ve nasıl müdahale etmen gerektiğini bilmelisin!
Öncelikle şunu belirteyim, yabancı bir cisim yutulduğunda gidebileceği 2 yol var; yemek borusu ve nefes borusu. Eğer cisim yemek borusundan mideye giderse ciddi bir tehdit oluşturmayabilir. Bu cisimler dışkı yoluyla atılabileceği gibi müdahalesi de kolaydır. Ancak cisim nefes borusuna kaçarsa ciddi sorunlarla meydana gelebilir.
Yabancı cisim yutma belirtilerinin başında solunum güçlüğü gelir. Solunum güçlüğü ile ciltte morarma, öksürük, göğüs ağrısı da söz konusu olabilir.
Eğer çocuğun yabancı bir cisim yuttuğu tespit edilmişse ya da görülmüşse, nefes alma zorluğu, morarma gibi durumlar ve çocuk ağzını açtığında cisim görülebiliyorsa parmaklar yardımı ile cisim bulunduğu noktadan çıkartılabilir. Ancak cisim görülemeyecek kadar ileri gittiyse çocuk baş aşağı tutulup (ayaklarından sallandırır biçimde) sırtına vurularak cismin çıkarılmasına yardımcı olunabilir. Bu aşamadan sonra solunum düzelmediyse ağızdan ilkyardım solunumu yapılabilir. Görüldüğü üzere bu gibi durumları başarıyla atlatabilmek için ilkyardım teknikleri bilmek çok önemli.