Çocuk sağlığı neden önemlidir? Sağlıklı bir çocuk için neler yapılmalı. Bu yazımızda çocuk sağlığının önemine yer vereceğiz.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları, yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar tüm çocukların koruyucu sağlık hizmetleri, teşhis ve tedavilerinin yapan bilim dalıdır. Öncelikle sağlıklı çocukların takibi, gelişimlerinin izlenmesi, hastalıklara karşı koruyucu önlemlerin alınması önemlidir. Bir çocuğun sağlıklı büyümesi bebeklik çağlarında başlar. Anne ve babalar bebekleri ilgi ve sevgiyle büyütmelidir. Bebeğe dokunmak, konuşmak, gülümsemek, ağladığında yanında olmak, bebeğin ileriki yaşantısında kişiliğini belirleyen etmenler olarak karşımıza çıkar. Çocuğun zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimi desteklenmelidir. Duygusal ve sosyal paylaşımlar, iyi ve donanımlı bir eğitim, zihinsel ve fiziksel aktiviteler çocuğun kendini daha güçlü ve iyi hissetmesini sağlar.
Toplumda sağlıklı bir çocuk, geleceğin sağlıklı yetişkini demektir. Çocukların daha sağlıklı olması yoksulluğa karşı mücadelede en önemli sorumluluklardan biridir. Sağlıklı çocuklar, sağlıklı yetişkinlere dönüşür, kendileri, içinde bulundukları toplum ve ülkeleri için daha iyi yaşamlar sağlayabilecek yetişkinlere dönüşürler. Bu yetişkinler de daha sonraki nesilleri iyi bir şekilde yetiştirir.
Her çocuğun devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanma hakkı vardır. Hastalıklardan korunması devletin ve toplumun güvencesi altında olup çocukların beslenmesine, aşılanmasına, çevrenin temizliğine ve diğer sağlık koşullarına dikkat edilmelidir. Hastalanan çocuklar tedavi edilmeli, iyi koşullara kavuşturulmalıdır. Çocukların sağlığında önemli bir etmen de fiziksel gelişiminin yanı sıra beyin gelişimini de destekleyebilecek sağlıklı beslenmedir. Çocuk, her yönüyle sağlıklı bir şekilde büyütülmelidir.