Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu’nun Osmanlı Devleti’ne katılması ve sonuçları- 3
4 Kasım 1515de yapılan divânda Diyarbakır Beylerbeyiliği kurulmuş Kiğı, Çemişgezekten Urfa ve Sincara kadar olan yerleri içine alan topraklar, Bıyıklı Mehmed Paşa idaresine verilmiştir. Eski Amid sancak beyliği iptal edilerek, Diyarbakıra yirmi üç pâre sancak bağlanmıştır.
Şah İsmaile bağlı kalan Kara Han, önce Mardin taraflarına çekilmiş, Mardin civarında Koçhisar yakınında Dedekargın mevkiinde Osmanlı kuvvetlerinin başında bulunan Bıyıklı Mehmed Paşa karşısında bir kez daha savaşan Kara Han, mağlup edilmiştir.
Koçhisar veya Dedekargın savaşını müteakip Ergani, Sincar, Çermik, Birecik, Rakka, Hasankeyf, Urfa, Siirt, Osmanlı Devleti hakimiyetine girmişti.
Ayrıca, Güneydoğu Anadoludaki Rûşeni, Harirî, Sencârî, Cezirevî gibi bazı Arap ve Kürt aşiretleri de bağlılıklarını bildirmişlerdir. Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolunun Osmanlı Devletine bağlanmasında emeği ve hizmetleri geçen İdris-i Bitlîsî ve Bıyıklı Mehmed Paşaya, Sultan Selim tarafından hilat, bahşiş ve kılıçlar verilmiştir.
Ayrıca Kürt beyleri için de yirmi beş yük akçe, beş yüz hilat, on yedi sancak ihsan eylemiştir. Osmanlı kaynakları ve araştırma eserler doğrultusunda Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolunun Osmanlı hakimiyetine girişini ve doğurduğu önemli sonuçları açıklamak gerekir.