Şairler ve yazarlar kolay yetişmiyor. İlginç hikâyeler, orijinal fragmanlarını bilinmeyen özelliklerini keşfettim. Kutbettin Bingöl Ali diksiyon eğitimi hepimize lazımdır.
Şairler ve şiirleri kısa film festivaline hazırlanıyor.
CAHİT SITKI TARANCI
Küçükken yaramazlık yaptığı için babası tarafından pencereden aşağıya sarkıtılmıştır. O günden sonra ölümden korkmuş ve eserlerinde hep “ölüm” temasını işlemiştir.
NAZIM HİKMET
Nazım Hikmet'in en değişik özelliği devamlı beyaz pantolon giymesi idi. İlham geldiğinde aklındaki sözleri pantolonuna not alıyordu.
ÖZDEMİR ASAF
“R” leri söyleyemeyen şair. Birgün matbaadan çıkıp Karaköy'e gitmek için bindiği taksinin şoförü sorar.
-Neğeye biğadeğ? Utancından Kağaköy diyemez. Eminönü der iner. Oradan Karaköy’e kadar yürür.
YAHYA KEMAL
Hiç evi olmamıştır. Ölene kadar otelde yaşamıştır. Nazım Hikmet'in annesine aşık olmuştur.
TEVFİK FİKRET
Aynı zamanda bir ressamdır. Evinin planıni da kendisi çizmiş ve evine isim veren ilk şair olmuştur. En büyük takıntısı: Sol tarafında kimseyi yürütmemek.
AHMET HAŞİM
Hastalık derecesindeki takıntısı ise: Toprak yemesidir. Haşim’in şiirlerinde hep gün batımı, gece, ay ışığı hüzün olmasının sebebi çirkin olmasında derler.
TOMRİS UYAR
Üç büyük şair mısralarında onu anlatmış. (Turgut Uyar, Cemal Süreya,Edip Cansever) aşık olan şairlerdir.
CEMAL SÜREYA
Soy ismindeki çift olan “y” yi Sezai Karakoç ile girdiği bir iddia sonucu kaybetti. Üniversite yıllarında sınıf arkadaşı olan iki şair aynı kıza sevdalanır.
ORHAN VELİ
Ölümü belediyenin açtırdığı bir çukurdandır. Çukura düşünce başından yara almış ve ölüm sebebi olmuştur.
CEMİL MERİÇ
En ünlü sözleri kitap okumak üzerine olan Cemil Meriç gözlerinde oluşan bir rahatsızlık sonucu yazıları okuyamaz duruma gelmiştir. Gözleri göremez duruma geldiğinde ise yakınları yardımcı olmuştur. Hatta en değerli eserlerini gözleri görmediği zamanda kaleme almıştr.
SABAHATTİN ALİ
Su gibi Türkçesi ile kitaplarını kaleme almıştır. Kısacık ömründe hayata her daim pozitif düşüncelerle bakan Ali diksiyon takıntısına sahipmiş. Yanlış telaffuz edilen bir söz duyduğunda hemen bunu düzeltme girişiminde bulunurmuş. Hatta bu durumdan eşi Aliye Hanım oldukça rahatsız olur bunu da kendisine söylermiş. Sabahattin Ali bu olayı arkadaşlarına anlatır. “ Aliye hanım bana bu yüzden fena içerliyor. Karı koca ağız tadı ile kavga edemiyoruz. Kavganın ortasında tutup diksiyon yanlışlarını düzeltiyorum diye anlatırmış.
AHMED ARİF
Türkçe'yi en iyi kullanan şairlerimizden aynı zamanda Zazaca, Kürtçe ve Arapça dillerinide biliyordu. Ata binmeyi küçük yaşlarda öğrenen Arif şahlanmayan ata binmezdi. Yaşamının büyük bölümünde günde 4 paket sigara içen Ahmed Arif tam bir sigara tiryakisiydi.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR
Kulağa sevimli gelen bir alışkanlık! Unutulmaz filmlerden olan Gulyabani filminin esinlenildiği aynı adı taşıyan kitabın yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar temizlik hastasıymış. Bu özelliğinden dolayı evlenmemiş ve eldiven ile gezmiş. Kendini sosyal ortamlardan soyutlayan şair örgü örmekten çok hoşlanırmış. Yurtdışından yeni örgü modelleri getirtirmiş Aynı zamanda örmediği ve yazmadığı zaman mutfağına kapanır ve ev reçelleri yaparmış.
YAŞAR KEMAL
Çocukluğunda pek bir talihsiz olaylar yaşamış. Babası Van’dan göç ettiği sırada yanına aldığı Yusuf adlı çocuğu kendi çocukları ile birlikte büyütmüş. Yusuf’un camide namaz kılarken babasını kalbinden öldürülmesine tanık olan Büyük yazar 12 yaşına kadar kekeleyerek konuşmuş. Sağ gözündeki durum ise daha küçük yaşlarda eniştesinin kurban kesmesini izlerken bıçağın bir anda fırlayarak Yaşar Kemal'in gözüne gelmesi ile kör olmasına neden olmuş.
ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN
Söylenenlere göre 23 kez, kendi sözlerine göre 3 kez intihara kalkışmış.
1973 yılında 17 yaşındaki oğlu Galata kulesinden aşağı atlayarak intihar eder. Rivayet odur ki, cansız bedeni yerde yatarken avucundaki kağıtta bir not yazılıdır. “Baba intihar öyle edilmez, böyle edilir.”