Bebeğin emeklemeye başladığı dönemde bebeğe çok müdahale etmemek ve bebeği kısıtlamamak önemlidir. Bu süreçte bebeğin yerde vakit geçirmesi, sürünerek ve dönerek etrafında dikkatini çeken yerlere ulaşması, bedenini keşfetmesine fırsat vermek gerekir.
Oyunlarla bebeği emeklemeye teşvik etmek ve cesaretlendirmek emeklemeyi öğretmek için işlevsel bir yoldur. Bebeği yüz üstü oyun halısına yatırarak ulaşamayacağı bir uzaklığa sevdiği bir oyuncağını koyarak ona ulaşmak için hareketlenmesini sağlamak eğlenceli bir yöntem olacaktır. Bebeğin kaslarını güçlendirmek için el ve kollarını hareket ettirerek yapılan egzersizle ve masajlar da bebeğin emeklemeye hazırlanmasına yardımcı olur. Emekleyen bebeğe gülümsemek onu emeklemek için yüreklendirir.
NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Emeklemeye başlayan bebek artık çok daha hareketli olacak ve daha çok keşfetmek isteyecektir. Bu nedenle bebeğin ulaşabileceği yerlerdeki bebeğe zarar verebilecek nesnelerin kaldırılması, ortamın bebek için güvenli hale getirilmesi gerekir. Prizlerin saklanması veya kapatılması, çekmecelerin kilitlenmesi ve zeminde bebeğin yutabileceği küçüklükte nesnelerin olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Evin hijyenine dikkat etmek, bebeğin hareket alanını kısıtlayan şeyleri kaldırmak ve sürekli denetlemek önemlidir.