Tam dört yıl sonra 33 medeniyete ev sahipliği üstlenmiş, içinden onlarca şairi, yazarı ve edibi çıkarmış olan uygarlığın beşiklerinden Diyarbakır ilimiz kitap fuarına start verdi.

24 Aralık Pazar gününe kadar sürecek fuarın onur konuğu ise yazar Murathan Mungan oldu. 200’e yakın yayınevinin katıldığı fuarda yaklaşık 300 yazar söyleşi düzenlenecek. Bu rakamlar çok yüksek olmasıyla beraber, okurlar için de tabiri caizse bulunmaz bir kitap cenneti. Bu çalışmayı yapanlara ve üstlenenlere çok teşekkür ediyorum.

Diyarbakır Kitap Fuarı

Ancak bilin bakalım dün başlayan kitap fuarında en çok hangi sorun gündeme geldi? Tabii ki klasik olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım sorunu meydana geldi. Kendi döneminin şartlarında bulunmak suretiyle tarihte kervanları, hacıları ve büyük seyyahları ulaşım unsurundan mahrum etmeyen, mağdur ettirmeyen Diyarbakır'ımız; şu anda ulaşımdaki başarısızlığından ve şehir içinde yaşanan seyahat aksaklıklarından ötürü perperişan oldu.

Sevgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehrinizde tam dört yıl sonra büyük çapta bir kitap fuarı gerçekleşiyor ve siz bununla ilgili henüz ilk günden ulaşımda sınıfta kalıyorsunuz. Gerçekten imkansızı başardığınızı dile getirebilirim. Hiç şüphesiz en azından 1 hafta boyunca ulaşım sorununu çözmek istemeniz zor olmasa gerekir. Bunu yapacak altyapıya sahip olduğunuzu tahmin ediyorum.

Aynı zamanda vatandaşlar uzun aranın ardından yazarlarıyla tanışıp görüşecek. Ancak kimse hangi belediye otobüsünün Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ne gideceğini bilmiyor. Bununla ilgili sosyal medyadan bir paylaşım yapsaydınız ne olacaktı, ne kaybederdiniz? Halen de geç değil. İnsanlar hangi otobüslerle ve o otobüslere bağlı olmak kaydıyla hangi saatlerde fuar alanına gideceğini bilmiyor. Otobüslerin hangi güzergahlardan geçip kendilerini bulundukları duraklardan alacaklarını bilmiyor.

Artık kabul edin, Diyarbakır ulaşımı sekteye uğradı, vatandaşlar şehir içi ulaşımdan ötürü mağdur!

Sevgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, geçmiş yıllarda Diyarbakır'da gerçekleşen kitap fuarlarında, alandaki güzergaha giden otobüsler ücretsiz olurdu ki, en azından okurların ceplerinden otobüs parası vereceklerine, gidip kitap almaları için teşvikler sunulurdu. Ayıca ek seferler ekler, hatta sadece fuara giden otobüsler bile çalışırdı.

Şimdi ise bir okur fuara varabilmek adına ve beraberinde kitap alabilmek için gidiş 14 TL, dönüş 14 TL olmak üzere toplam 28 TL yol parası veriyor. Veyahut 28 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. İlçelerden gelen vatandaşlar ise gidiş - dönüş 100 TL'den fazla yol parası vermek zorunda. Şehir içi ulaşım parası da cabası. Bu dostların sizlerden ricası, bir kaç günlüğüne bile olsa fuar alanına giden araçların ücretsiz olmasıdır. Bunu onlara çok görmeyin. Siz bu halka çok şey borçlusunuz. Bu taleplerini geri çevirmeyin.

Dilerim ifadelerim, birilerini ulaşım sorununu çözmeye dönük olarak referans olur.

Kıymetli okurlarım sizlerin de fuarda yazarlarınız ile buluşmanızı temenni ediyorum.

Esenlikle kalın...

Devrim AKTÜRK