Değerli okurlar, bugün sizlere kadınların en büyük derdi olan bugün ne yemek yapsam konusunda yazacağım.
Her ev hanımı sabah kalktığında ne yemek yapacağım derdine düşer. Aslında bu işin çok basit bir çözümü var ama her nedense kimse bunu düşünüp yapmaz.
Peki nedir bunun çözümü?
Önce yapabileceğiniz 10 yemek belirleyin.
Sonra bunları haftanın 7 gününe dağıtın.
3 yemeğiniz yedekte dursun böylece olası bir malzeme tedariği sorununda yer değiştirebilirsiniz.
Bugün sizlere Diyarbakır'ın meşhur yemeklerinden Meftune'nin tarifini vereceğim.
Patlıcanlı meftune nasıl yapılır?
Patlıcanı kızartmadan yapılan bir tencere yemeği. Acılı ekşili bir yemek olan meftunenin lezzeti hayranlık uyandırır. Sumak baharatının et ve sebzeye kattığı tat ekşi yemeklere uzak duranları bile kendine çekecek seviyede... Güveçte Meftune olarak yapılması halinde daha da yüksek bir lezzete ulaşan nefis meftune (bu durumda medfune, metfune) tarifi.
Patlıcanlı Meftune Tarifi Malzemeleri (Diyarbakır)
Yarım kg dana eti
Dört adet orta boy patlıcan
Üç - dört adet orta boy domates
Beş - altı adet sivri biber
Üç - dört diş sarımsak
Bir adet orta boy soğan
İki yemek kaşığı tane sumak
Bir tatlı kaşığı silme tuz
İki yemek kaşığı tereyağı
Bir çay kaşığı karabiber
Bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Patlıcanlı Meftune Tarifi (Diyarbakır) - Sumaklı Patlıcan Yemeği
• Patlıcanlar alaca soyulur, uzunlamasına dörde bölünür. Sonra iki-üç santim uzunluğunda parçalara ayrılır. Acısı çıksın diye on dakika kadar tuzlu suda bekletilir.
• İki yemek kaşığı sumak bir su bardağı içine konulur. Üzerine kaynamış su dökülür. On - on beş dakika kadar ağzı kapalı olarak bekletilir. Tel süzgeçten geçirilerek taneler atılır, su kısmı yemekte kullanılır.
• Tereyağı tencereye konulur, eriyince yıkanmış süzdürülmüş etler eklenir. Yağda bir müddet (beş - altı dakika kadar) kavrulan etlerin üzerine bir su bardağı kadar sıcak su konularak etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerekirse sıcak su ilavesi yapılabilir.
• Etler yumuşayıp suyunu çekince üzerine sırasıyla önce patlıcanlar sonra küp küp doğranan soğanlar, sarımsaklar, yeşil biberler, en üste de tencerenin ağzını örtecek şekilde domatesler doğranır. Üzerine tuz, karabiber ve pul biber serpilir. Hazırlanan bir su bardağı sumaklı su dökülür.
• Ağzı kapalı olarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişme esnasında müdahale edilmeyen Patlıcanlı Meftune karıştırılarak servis edilir.
Afiyet olsun.