Diyarbakır'da üst geçitlerde neden asansör yok?

Diyarbakır’da üst geçitler hem yaşlılar hem de engelli vatandaşlar için hiç de kullanışlı değil. Bildiğim kadarıyla kentte üst geçitlerde asansör yok ve olanı da çalışmıyor. Sosyal belediyecilik düşüncesinin en temel konulardan biri dezavantajlı grupların hayatlarını kolaylaştırmak olmalıdır. Türkiye’de sosyal belediyecilik tartışılırken kentte özellikle yaşlı, hamile, hasta ve özellikle engelli vatandaşların zorlandığını görmemek mümkün değil.

 

Özellikle engelliler diyorum; çünkü onların yaşam alanlarını kolaylaştırmadan bir sosyal belediyecilik mümkün olmayacağını düşünüyorum. Engelliler yolu, yaya yolu ve otobüslerde sesli sinyalizasyon sistemi yapılması gerekiyor. Belediyenin yaşam alanlarındaki iyileştirmelerin vatandaşlar arasında bir bilincin sağlayacağını düşünüyorum. Özellikle engelli vatandaşların günlük yaşamda araçlarına durak bulma sorunu ve yaya yolunda araçların onlara engel olması konusunda da sorunlar yaşıyorlar.

 

Sosyal belediyeciliğin ilk adımı dezavantajlı grupların yaşam alanlarında iyileştirme olması ve onlarla sürekli bir araya gelip taleplerini dinleyerek mümkün olabileceğini düşünüyorum. Sadece onların özel günlerinde hatırlamaları çözüm için yeterli olmayacaktır.

 

Yaşlı ve hasta insanların da üst geçitlerde asansörün olmamasında dolayı zorlandığını ve vatandaşların üst geçit merdivenlerini kullanmaktan üşenip hızlı geçen araç trafiğin ortasında karşıdan karşıya geçmesi de ayrıca tehlikeli oluyor. Diyarbakır’da üst geçitlerin bakımsız olması ve özellikle asansörün olmaması herkesi etkilemektedir. Yetkililerin bu hassa bir o kadar da önemli konuya en yakın zamanda çözmesini arzu ediyorum.