Zaza Halk Derneği kapısından girdim içeri, Zazaca öğrenmek istiyorum diyerek sözlerime devam ettim. İlgiyle dinlediler, naçizane yaptıklarını, yapmayı planladıklarını aktardık karşılıklı olarak güven ortamı sağlanmalı emin adımlarla ilerlemek istiyoruz, birbirimizi tanıyoruz sevgiyle iletişim köprüleri kuruyoruz. Bir Türk ve Bir Kürt ve Bir Zaza Halk eğitim merkezinde oturduk konuştuk.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu, Hüseyin Duman Hocamızın (Zazaca Yismayil Mirza adıyla)bugüne kadar baskısı yapılmış 22 eseri olduğunu öğreniyorum. Zazaca takvim ve kitaplarını imzalayarak hediye etmişti. Bir takvim diye düşünmüştüm, bilemezdim ki kitabını okumadan bu takvimin Biz Zazalar için ne derece önem taşıdığını, emek verildiğini. Zazaların aydın kişileri ilkleri yapıyor, gelecek kuşaklara eserler bırakma ve kendi kültürünü yansıtan sanatsal etkinlikler planlamak ve hayata geçirme arzusu içindeyiz. Tabi ki bunları Görene görene..

Amerika değil mi Kızılderili atasözleri deyimler sözlüğünü hazmedemeyenler. Farklı etnik kökenlerin içimizde yaşaması son derece önemlidir Köklerden Göklere yükselen değeri olan Şeyh Said Efendi'ye duyduğum Sevgi ve saygıyla anıyorum ki ey iman edenler! Allah dostları ile ilgili sonuçları burada bulabilirsiniz “Geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez”.

UNESCO‘nun da benimle aynı fikirde olması sevindirici, bir Afrika kabilesini nasıl ilgiyle izliyorum sam ya da  bir Kızılderili reisi olan ben, Kürtçe Kurmanca Zazaca öğrenmek istiyorum. Bizi Biz Yapan Bizi Millet Kılanlar sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Ayrıca şuraya not almıştım Ülkemizde mülteci konumunda yaşayanlar Suriye, Afgan, Irak Türkmenleri, Ruanda gibi daha niceleri neden sizlerden rahatsız olayım ki sizlerin güzellikleriniz Bizim Renklerimiz ve kültürel zenginliğimiz. 

Hepimiz suçluyuz çünkü dile getirmeyen bizleriz ve bu dünyada hepimiz Mülteciyiz, ahirete intikal edeceğiz. 

Ötekileştirmek,yabancı turistlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz için bir araya gelerek incelemelerde bulunmak için iletişim kurabilirsiniz. Köprü turizme kazandırılacak. Farklılıkların buluştuğu yerde Güzel Aşklar Diyarında.

Unutmayalım ki “Farklı bir dil varsa, farklı kültürlerin gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. ‘Farklı kültürleri anlamadan dinlemeden geçmeyin derim’ sıradışı bilgiler verilmektedir. Keşfedilmemiş Cevherler bizleriz bizleriz” 

İmkânsız gibi görünen konular iç içe geçmiş, Su akar yolunu bulur öyle değil mi Sevgili Okurlarım. 

Elbistanlı Şair Yazar Hanifi Kara derdi ki; Gerekirse pazarda, davan için sen satıl 
Yanlış yolda direnme,durma kervana katıl 
“Var” olana yok denir, “yok”a; yok demek batıl.

…bu fırsatı kaçırmayın başıboş hayvanlar toplatılacak.

Hak katında geçerli olan son Hak Din İslâm ‘dır.
Din dilimiz, Kur'an ımızın Dili Arapça ‘dır. Ana dilimiz olan yedi ceddimizin konuştuğu dile Zazacaya sahip çıkarak koruyacak olan BİZLERİZ.

Hüseyin Hocam; Zazaların MÖ 2350-2150 dönemlerinde Anadolu’ya yerleşen ve Kafkas Halkı olan “Hurrilere dayanır” deyip geçmeyin derin anlamlar ifade ediyor istatistikler sunuyor.

Hurri ve Şerri..
Hayrı ve Şerri külli ve cüzi irade sahibi olabilirsiniz ama bilmiyoruz ki kim olduğunuzu niçin öldürüldüğünü.

Kürt toplumunun bir alt kümesi ise; toplumunun temelinin sağlam olmasını sağlayan Bilgin’in kaynağı olarak Sümerlerden bu yana Zaza Halk eğitim merkezinin bulunması değil mi Sevgili Okurlarım.

“Sen Beni Kürtçe Seversen.
Ben Seni Zazaca Severim.”

Zaza Halk Derneğinde; Zazaca Müzik korosu, tiyatro oyunlari,dil kursları bizleri bekliyor,küllerinden Yeniden doğarız Dağ kapıdan yeşerttim Umutları “Bizi Biz Yapan Bizi Millet Kılanlar” sizlerle. 

Bir Türk ve Bir Kürt ve Bir Zaza Halk eğitim merkezinde oturduk sohbet ettik, herkes fikrini güzellikle söyleyecek, bizler birbirimizi tanımaya başladık hiçbir şey için geç kalmayın fırsatları yakalayın. Ezberleri bıraktık sizi dinliyoruz.. Önyargı var ki kurtulasın inşallah.

Detaylı bilgi için @Zazader Instagram sayfamızı beğenin paylaşın ve ziyaret edin ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor, gün geçtikçe artıyor Kudüs Seferberliği projesi kapsamında rol model olacağını düşünüyorum Logosunun anlamına, renklerine baktığımda ilim ve bilim yolunda olmaya devam edenler kovanları doldurur. 

Halka açık büfe olarak yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Diyarbakır hat tablo gibisin bakmaya gezmeye görmeye doyamam, ömrüm Yeter mi diye düşünüyorum Diyarbakır'dan ilim yuvası Bingöl'e sevgiler saygılar sunuyorum.