En Sevdiğim Film

Herkese sorulur, “En sevdiğin film hangisi” diye. Benim en sevdiğim film Théo Angelopoulos’un ‘Sonsuzluk ve Bir Gün’ filmidir. Filmi ilk izlediğimde yarıda bırakmıştım. Daha sonra sinema kulübün de izleyince filme hayran kaldım. Film üzerine konuşulunca daha iyi anladım.

 

Önceleri en sevdiğim film listem çok değişirdi fakat son zamanlarda Angelopoulos’un bu filmi benim için ilk sırada yerini koruyor. Eğer izlemek isterseniz size tavsiyem iyi bir zamanlama seçin, çünkü film rahat kafayla izlenmelidir.

 

Film, kısaca ölümcül bir hastalığa yakalanan Yunan şairin son gününü anlatır. Konu, basit bir konudur; belki benzerlerine çokça rastladığımız bir konu ancak bu filmi bugün en yaratıcı, en dahi yönetmenlerin filmlerinden ayıracak çok önemli özelliği vardır. Konu, müzik ve sinema tekniklerinin bütünselliği ve bunu gerçek insana özgü bir teknikle anlatabilmesidir. Günümüz teknoloji dünyasını ne kadar hızlı yaşadığımızı, böyle yaşarken neleri kaçırdığımızı -özellikle kamera teknikleriyle olmak üzere- bizlere, daha doğrusu izlemeye tahammül edebilenlere çok iyi anlatan bir eserdir.

 

Bağımsız filmler konusunu önceki yazılarımda çokça dile getirdim. Bu filmde Hollywood filmlerine göre oldukça yavaş ama aynı ölçüde sarsıcı bir angelopoulos güzellemesi, tavsiye ediyorum. Şimdiden iyi seyirler, film tavsiyeleri devam edecektir.