İnternet, bugün herkes tarafından kullanılsa bile halen hakkında çok az bir bilgi bilinmekte olan bir ağ bütününün genel adıdır. Temel kanı ise, internetin içinde normal bir insanın hafızasına sığmayacak kadar büyük bir bilgi deposunun olduğudur.
İşte tam da bu sırada Web’in derini şu aralar yeni bilgisayar kullanan kişiler için oldukça merak edilen bir yer. Deep Web nedir sorusu Google ve Youtube üzerinde en çok aranan sorulardan biri ve burada karşınıza çıkan Deep Web videoları da, gerilim müzikleri ile birlikte oldukça çekici bir hal almaktadır. Basit bir tanım ile Deep Web, yani derin internet, bizim kullandığımız yüzeysel internetin daha alt boyutlarıdır. Her internet kullanıcısının erişemediği sitelere ve bilgilere burada ulaşılabiliyor. Tabii hal böyle olunca, suç anlamında aklınıza en uçuk neler geliyorsa, hepsinin döndüğü bir boyuttur. Öyle ki, kulağa biraz korkutucu gelse de, kaçırılan insanların satıldığı pazarlar, her türlü uyuşturucu ve öldürücü maddenin satıldığı alanlar, kiralık katillerin cirit attığı bir dünya… Belki de çok daha fazlası… Nitekim çoğu kişiye göre Deep Web bir şehir efsanesi, ‘‘kötülüklerin olduğu yer’’ olarak lanse edilir.
DEEP WEB NEDİR?
Deep Web sitesi çoğunlukla İngilizceye dayanan bir derin ağdır, bu sebepten ötürü çok iyi bir İngilizcenizin olması gerekir. Bu ağa girdiğinizde birkaç terim ve bu terimlerin anlamlarını bilmeniz gerekecek. Ancak bu ağda bulunan her siteye ve linke de tıklamamak gerekir. Çünkü faydalı gibi görünen bu linkler hacker olan kişiler ve bu kişiler tarafından hazırlanmış olan fobi tuzaklarıyla doludur. Derin İnternet ya da Derin Web isimleriyle de bilinen Deep Web, internetin çıktığı ilk tarihlerden itibaren arama motorlarının endeksleyemeyeceği verilerin bulunduğu bilgileri içeren binlerce linkten oluşan bir sistemdir. Normal web (Google) kullanıcılarına bilgilerin %10’unu gösterirken, Deep Web’de bu rakam %90 civarındadır. Anlayacağınız, arama linki verilmeyen veya arama motorları tarafından bulunmayan bütün siteler Derin Ağ’a dâhildir. Deep Web’e Dark Net terimi de kullanılmaktadır. Aslında sanılanın aksine Deep Web ve Dark Net aynı şeyler değildir. Dark Net, Deep Web içerisinde yer alan ‘‘karanlık’’ içeriklerin yer aldığı paydaya verilen isimdir. Yani sonraki adımda değineceğimiz Deep Web içeriklerinin karanlık kısmının toplamına verilen isim, Dark Net’tir.
İnternetin arka yüzü olan Deep Web’e girmek için özel tarayıcılar kullanmak gerekiyor. Günümüzde bunun en popüler yolu ise Tor Browser’dir. Tarayıcıyı bilgisayarınıza kurduktan sonra Deep Web’e giriş yapabilirsiniz. Bununla birlikte Tor, anlık olarak konumunuzu değiştirir. Yani aynı anda hem Brezilya’dan hem de İsviçre’den giriş yapmış gibi görünürsünüz ve anonimliğinizi koruyabilirsiniz. Bu, VPN servisleri gibi tercih edilen bir yapıdır. Türkiye’de Tor kullanımı, 19.12.2016 yılında yasaklandı.
Deep Web’in birde kendi Wikipedia’sı da bulunmaktadır. Derin ağın web sitesinin adı ise Hidden Wiki’dir. Nitekim bu dünyayı merak edip de girmeye karar verenlerin uğradığı ilk nokta orasıdır. Hiddenwikiorg adresinde, derinlere ilişkin bilgiler yer alır. Ancak orası da dahil olmak üzere, içeriğin çok büyük bir kısmı sizlere belirttiğimiz üzere İngilizcedir. Ayrıca dünyayı sarsan Wikileaks belgelerinin kapalı sistemde derlendiği ve üst katmanlara – aramıza – ulaştırıldığı söylenmektedir. Kurucusu Julian Assange, dark net için önemli bir figürdür. Gizliliğin seviyesini bu olayda anlayabilirsiniz.
Normal bir web sitesinde çok başarılı blogger ya da forum moderatörü olabilirsiniz. Ancak Deep Web’de bu durum biraz daha farklı ve karmaşık içeriklerle doludur. Deep Web’de bulunan en korkunç bloglar; Satanist eylemler, kendine iş arayan kiralık katiller, Terör grupları, bomba yapımını anlatan linkler, Deep Web işkenceleri, vd… Yani bilinen adıyla Deep Web bizim adlandırdığımız adla Dark Net ortamı, başka amaçlara hizmet etmekten başka bir iş yapmıyor. Dark Net aslında ne kadar da benimsemiyor olsak da, özgürlüklerin temsili gibi düşünülebilir.
Daha önceki yazımızda Bitcoin’den bahsetmiştik. İşte Deep Web’in para birimi de BTC diye adlandırılan Bitcoin’dir. 2014’te dijital dünya da en çok ses getiren olaylardan birisi ‘‘Bitcoin’’ olmuştu. Mazisi 2008’e dayanan dijital para birimi Bitcoin, bir anda değerini 1000 dolardan yukarıya taşıyınca, dünyanın dikkatini çekmişti. BTC’nin popülerliği ile birlikte, yatırım amaçlı alım satımı da başlamış olsa da ortaya çıkış süreci ve kullanım alanı yine Deep Web’e dayanır.
Deep Web her ne kadar da özgürlük ortamı gibi gözükse de, onun da kendisine göre bir çeşit katmanlara, seviyelere ayrılmaktadır. 1. Seviye, yüzeydeki web’dir (Google); 2. seviye, arama motorları ile erişemeyeceğiniz web içerikleridir. Burada yetişkin içerikler yer alır. Ve son olarak ise 3. Seviyeye gelince artık kendinizi internetin derin ağında, Deep Web’de bulmuş olursunuz. Esasen Deep Web için, buzdağının görünmeyen yüzü tanımı yapmak çok doğru olacaktır. Bu seviyeler her katmana göre biraz daha tehlikeli ve orantısız linklere maruz bırakır. Ardından ise internetin bilinmezliğinde yüzmeye başlarsınız. Ancak yüzdüğünüz havuzda ya karaya oturursunuz ya da boğulursunuz. Deep Web’in son katmanı ise 8. seviyedir. Bu düzey için yapılan en iyi tanım ise, internetin son noktası olduğudur. Günümüzde herhangi bir kişinin ya da devlet organizasyonunun bilmediği bir ‘‘Primarch sistem’’ (Good of System – İnternetin tanrısı) tarafından kontrol edildiği söylenmektedir.
BUZDAĞININ GÖRÜNMEYEN YÜZÜNE GİRİŞ YAPMAK SUÇ MUDUR?
Hayır, Deep Web kullanmak ya da giriş yapmak suç değildir. Ancak önemli bir ayrıntı var ki, legal olan bu boyutun %95’i illegaldir. Burada Pek bir legal işin döndüğü söylenemez. Bu yüzden de neye bulaştığınızdan emin olmalısınız. Çünkü Deep Web, virüslerin yaratıldığı bir yer ve hiçbir şekilde bu âlemde güvende değilsiniz, olamayacaksınız. Nitekim bu illegal dünyanın öğelerinden bahsetmek gerekirse; bilim adamları, katiller, uyuşturucu tüccarları, politik aktivistler, teröristler, sapıklar, veri satıcıları, kaçakçılar, ajanlar… Tehlikeli pek çok deney için insan alıp satıldığı, acısız saniyede ölüm sağlayan haplar gibi çeşitli zararlıların rahatça satıldığı, gizli verilerin paylaşıldığı bir ortamdan söz ediyoruz. Şunu eklemeden de geçemeyeceğim; Google görsel arama sayfasında Deep Web diye bir arama yaptığınızda muhtemelen göreceğiniz fotoğraf Ice Berg buzulu (buz dağı) olacaktır. Yani Google, Yahoo, Bing ya da diğer arama motorları üzerinden bu âleme giriş yapamazsınız.
Kısacası ne aradığınızı ve ne amaçla orada olduğunuzdan habersiz için Deep Web nedir? Muhtemelen yukarıda yazdıklarım gibidir. Son olarak, bu konuda ki çoğu yazıda belirtildiği üzere, şahsen Deep Web’e giriş yapmanızı tavsiye etmiyorum. Ancak yerin altında böyle bir dünya var. Bilmekten tabii ki bir zarar gelmez.