KAYBOLAN NE?

     Kaybettiklerimiz ne kadar da fazla. Her geçen zaman bizden bir şeyler alır götürür. Bebekliğimiz, çocukluğumuz, gençliğimiz gözümüzün önünden akar gider.

     Aynı zamanda da kaybettiklerimiz fırsatlarımızdır. Fırsatlar, bizim yaşamımızın kaynak noktalarıdır. Kaybedilen her fırsat, bizim için büyük bir önem arz eder.  Biz yakaladığımız fırsatları değerlendirerek hayatımıza önem katarız.
     Hayatta uyanık olmak, belli değerleri iyi kavrayıp özümsemek için, titiz ve dikkatli davranmak gerekir. Her bireyin yaptıkları, yanindaki kişileri de etkileyeceği için, insanlar yaptıklarından mesuldür. Mesuliyet almak, sorumluluk sahibi olmak, boş yere olan kayıpları azaltır. 
     Giden hiç bir şeyin yeri aynı şekilde dolmaz. Her şey zamanında ve yerinde güzeldir. Olgunluk ve erdemlik, kaybedilen değerlerin anlamını anlamak ve tecrübe kazanmakla mümkündür. Tecrübe ise, insan yaşamındaki, yaşayış tarzının verdiği ogulardan ders almakla kazanılır. Geçmişimizden ders aldığımız zaman, bir daha aynı fırsatları kaçırmamış oluruz ve aynı hataları yapmamış oluruz.
     Peki kaybettiklerimizden neleri geri kazanabiliriz?
     Asıl kaybolan nesidir? 
     Mesela, zamanı geri getiremeyiz, ama zaman içerisindeki yaşamı yeniden düzenleyebiliriz. Ya da, gençliğimizi geri getiremeyiz, ama gençlikte iken yapmak isteyipte yapamadıklarımızın bir kısmını yapabiliriz. Ve ya hayallerimizi gerçekleştirebilmemiz için hayata, kaldığımız yerden yeniden başlayabiliriz. Yani hayatımız süresince yapamadıklarımız ve kaybettiklerimiz olabilir. Ama kazanacaklarımız da olacaktır. Kazanacaklarımızı yapabilmemiz için de, hayata yeniden başlamalıyız ve yeniden hayaller kurmalıyız. Umutlarımızı yitirmememiz gerekiyor. İnsanlar umutları ile beslenir. Umutlar insanları ayakta tutar.
     Önemli olan benliğimizi kaybetmemeli ve özgüvenimizi yitirmemeliyiz. Kendimize olan güveni kaybettiğimiz zaman, yaşamla olan bağımızı da koparırız. Burada önemli olan insanların yaşama tutunmasıdır. Yaşam içerisinde karşılaşacakları sorunların üstesinden gelmeye çalışmalıdır. Çünkü, yaşam içerisindeki her şey güzel olacak diye bir şey yoktur. Hiçbir zaman hayat tek çizgi üzerinden gitmez. Her şey güzel olmaz, her durumun güzel olacağı gibi, bazı olayların da kötü olacağını asla unutmamalıyız. 
     Zaman içerisinde hayatımız devam ediyor. Hayata tutunabilmek için, umutlu olmalı ve yaşamımızı umutla sürdürmeliyiz. Hayallerimizi gerçekleştirebilmek için hiçbir zaman çalışmaktan vazgeçmemeliyiz.