5 Haziran Çevre Günü ve Haftası

Çevrenin kirlenmesi, doğamızın bozulması hepimizin ortak sorunudur. Uygarlık geliştikçe, şehirlere yoğun göçler arttıkça çevre sorunları da artmaya başladı. Havamız, suyumuz, toprağımız büyük bir hızla kirleniyor. Bütün insanların ortak sorunu olan çevre ve doğanın kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını da tehdit eder hale gelmiştir. İnsanların kanser gibi hastalıklardan ölmesi günümüzde çok sık görülmektedir. Bu hastalıklara çevre ve doğanın insan eliyle kirletilmesi sebep olmaktadır. Corona gibi binlerce insanın ölümüne sebep olan salgın hastalıklar hayatımızın bir parçası olmaya başladı.

 

Sanayi atıkları, fosil yakıtlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, tarımda kullanılan suni gübreler, çöpler çevre kirlenmesine neden olan en önemli etmenlerdir.

 

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevreyi kirletmemeli, yeşil alanları ve hayvanları koruyup, yok olmalarını engellemeliyiz. Doğada 400 yıl yok olmadan kalabilen plastik ürünlerin kullanımını en aza indirmeliyiz. Sularımızı atıklarımız ile kirletmemeliyiz. Soluduğumuz havamızın, içtiğimiz suyumuzun, yaşadığımız yerin temiz olmasını istiyorsak çevre kirlenmesine engel olmalıyız.

 

Doğa bize sürekli mesaj gönderiyor. Bu mesajı alması gereken kesimler ne yazık ki bildiklerini okumaya devam ediyorlar. Rant uğruna, para uğruna çocuklarımızın geleceğini, dünyanın geleceğini yok etmeye değiyor mu sormak lazım.

 

Doğanın bize verdiği mesajları çok iyi anlamamız lazım. Biraz yağmur yağdığında sular altında kalan şehirlerimizin hali bile bizi kendimize getiremiyorsa yapacak bir şey yok demektir. Ülkemizin akciğerleri yüzbinlerce ağacın kesilmesinin yaratacağı olumsuzlukları ileriki yıllarda tüm şiddetiyle hmeye başlayacağız.

 

İnsanoğlu içinde yaşadığı evinin yok ederek kendi kendini yok ettiğini artık fark etmeli, gerekli önlemleri almaya bir an önce başlamalıdır.