Dünya Hayvan Hakları Günü

Bir 4 Ekim daha geldi. İsmi hayvanları koruma günü. Hayvanlar açısından bakınca durum trajikomik. Hangi hayvan insanların gazabından kurtulabiliyor ki? Tüm dünyada hayvanlar insanların işkenceleri ile sömürülmekte, öldürülmekte bir kısmının soyları dahi tükenmektedir.

 

Durum çok vahim boyuta gelmiştir.

 

Biz bu ortamda yılda bir defa hayvanları koruma günü adı altında hayvanların da hakları olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinde kurulmuş hayvanları koruma dernekleri, 1931 yılında bir araya gelerek 4 Ekim gününü “Dünya Hayvan Hakları Günü” olarak kabul ettiler.

 

Daha sonra 21-23 Eylül 1977’de Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı dernekler tarafından Londra’da düzenlenen Uluslararası bir toplantıda, aşağıda maddeler halinde gösterilen “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi” kabul edildi.

 

Bu bildirge 15 Ekim 1978 tarihinde de Paris’te UNESCO Evinde törenle tüm Dünya’ya ilan edildi. Türkiye’de bu bildirgeyi imzalayan ülkeler arasındadır.

 

Tüm dünyada vahşice katledilen, işkence edilen, tecavüze uğrayan, deneylerde kullanılan,  kürkü için öldürülen, sirklerde eğlence için kullanılan, spor diye avlanan, mal gibi alınıp satılan, yemek endüstrisinde çeşitli eziyetler çektirilen, kısacası kendi doğasına özgü şartlarda yaşama ve ölme hakları göz ardı edilen hayvanların sesi olmak için yola çıkan biz Hayvan Hakkı Savunucuları, tüm dünyada durmaksızın devam eden işkenceler son bulmadıkça, kalan 364 gün Hayvan Hakları da eko sistemin bir parçası olarak algılanmadıkça, 4 Ekim gibi belirlenen sembolik tarihlerin  anlamsız kalacağını düşünmekteyiz.

 

Her 4 Ekim Hayvan Hakları Haftasında da tüm Türkiye genelinde vahşice öldürülen, işkence edilen, tecavüze uğrayan, vurulan zavallı hayvan dostlarımızın sesi olmak için bir araya gelsek de, bu akıl almaz, insanlık ayıbı toplu katliamlar halen devam etmektedir.

 

Biz doğa ve hayvan hakları savunucuları, insanların Dünyamızı paylaştığımız diğer canlılara, kısaca tüm doğaya  saygı göstermesi, onlarla birlikte barış içinde yaşamayı öğrenmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

 

 Doğa ve hayvanlar olmazsa insanlar da olmaz.