Bu Sıcaklarda Yaşam Savaşı Veriyorlar

Havalar çok sıcak. Bölgemiz ve şehrimiz sıcakların en fazla yaşandığı yerlerden. Sıcaklardan bizler kadar sokaklarda yaşayan diğer tüm canlılar da çok fazla etkileniyorlar. Ben de her yıl olduğu gibi bu yıl da sıcak yaz günlerinde her zamanki hatırlatmamı yapmak istiyorum “Hayvanlar İçin Kapınızın Önüne Bir Kap Su Koyun.”

 

Kış aylarında hayatta kalabilmek için yemeğe ihtiyacı olan hayvanların yazın sıcak günlerinde suya çok fazla gereksinimleri var. Bıraktığım su kaplarına gelip su içen çok fazla sayıda kedi, köpek ve özellikle kuş görüyorum. Su bulamadıklarında kuşların baygınlık geçirip düştükleri vakaya çok rastlıyoruz. Yaz aylarında sürekli derneğimize hasta kuş ihbarları geliyor. Bu kuşların büyük çoğunluğu su bulamadığı için güçten düşmüş hayvanlar.

 

Susuzluk çok zor ve vücudu tahrip eden bir şey. Kendimizi onların yerine koyalım ve kapılarımızın önlerine onlar için bir kap su koyalım. Sıcak yaz günlerinde susuz kalan bir sokak hayvanına verilecek bir kap suyun önemi çok fazla.

 

Herkes kapısının önüne bir kap su koyar ve suları her gün yenilerse susuzluk çeken hayvanların hayatta kalmalarına kolaylıkla yardımcı olabilir. Bu bizim vicdani ve insani görevimizdir.

 

Diyarbakır’da hayvanlara karşı duyarlılık son yıllarda artmaya başladı. Sayıları çok az olsa da duyarlı insanların kapılarının önüne hayvanlar için bir kap su ve artan yemeklerini koymaları çok güzel ama yeterli değil. İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde sitelerin, apartmanların bahçelerine, oralarda yaşayan insanlar tarafından bir kap içinde su ve yiyecek bırakılıyor. İstanbul’da neredeyse bütün apartmanların köşelerinde hep bu kaplara rastlamak mümkün. Bizim şehrimizde ve bölgemizde de bu duyarlılığın daha fazla artmasını diliyorum.

 

Salgın döneminde hayvanlar her zamankinden daha zor durumda kaldılar. Biz de beslemelerimizi mecburen arttırdık, bölgelerimizi genişlettik. Yemeğin yanında mutlaka su da bırakıyoruz. Sıcaklar gelince hayvanlar yemeklerini yemeden önce suya koşuyorlar. Bu da ne kadar susadıklarını ve su bulmakta zorluk çektiklerini gösteriyor. Bazı kişiler yemek ve su bıraktığımızı görünce ne kadar güzel bir iş yapıyorsunuz Allah sizden razı olsun diyorlar ama ne yazık ki kendileri bir kap su ve mama bırakmayı düşünmüyorlar. Ya da bizi arayıp burada da hayvanlar var oraya da uğrayın diyorlar. Bizi aramak vicdanlarını rahatlatıyor ama kendileri hayvanlar için bir şey yapsa çok daha iyi olmaz mı?

 

Hayvanların da bizim gibi, yaşayan, nefes alan, yemek yiyen, su içen ve acı çeken canlılar olduğunu unutmayalım. Kapılarımızın önüne ya da sokakların bir kenarına su dolu kaplar bırakalım. Bu bizim insanlık görevimizdir. Bu görevimizi her gün yerine getirelim. Onların açlık ve susuzluklarını gidermelerine yardımcı olalım. Bir kap su kedilerin, köpeklerin, kuşların susuzluklarını gidermelerine ve susuzluktan ölmemelerine yardımcı olacaktır.

 

Sokak hayvanları için belediyelerin de beslenme ve su odakları kurmaları çok önemli. İlimizde geçen yıllarda büyükşehir belediyesinin parklara bıraktığı birkaç tane beslenme ve su odağı vardı ama şu anda hepsi atıl durumda. Belediyelerden uygun yerlere hayvanlar için bu odaklardan yapmalarını ve sürekli denetlemelerini rica ediyoruz. Bu şehirde sadece insanlar yaşamıyor. Binlerce hayvan yaşam mücadelesi veriyor. Belediyelerin görevlerinden birisi de bu hayvanların yaşamlarını desteklemek. Yaşayan her canlı için sıcak zorlayıcıdır, unutmayın biraz su onları hayata bağlar!