Engelli Olmak

Ömür boyu engelli olarak yaşayanları düşünün, hayat onlar için özellikle bizim ülkemizde oldukça zor. Çoğu yerde engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak önlemlerin hiç biri alınmamıştır ve engellilerin bir kısmı evlerinden dışarıya çıkamamaktadırlar. Evlerinden çıkmak isteyenler için yaşadıkları yerlerde onları birçok zorluklar beklemektedir. Onların hayatını kolaylaştırmamız şarttır.

 

Çevremizde farkında olmadığımız, görmediğimiz veya görmezden geldiğimiz engelli hayvanlar da var. Bu hayvanların engelli olmasının sebebi ne yazık ki insanlar. Çoğu trafik kazasında yaralanıyor. Sürücülerin büyük kısmı çarptıkları hayvanı orada bırakıp arkasına bakmadan gidiyor. Birçoğu acı içinde yardım beklerken başka araçların üzerlerinden geçmesi sonucu ölüyorlar. Hayatta kalanların büyük kısmı bir organını kaybediyor veya felç kalıyor. Hayvanlar Sokakta yaşamanın getirdiği zorluklar, uğradıkları şiddet ve trafik kazaları nedeniyle engelli olmaktadırlar. İnsanların aksine onlar seslerini, acılarını kimseye duyuramamaktadırlar. Bazıları sokakta engelleri ile yaşam savaşı vermektedirler ve kısa zamanda ölmektedirler. Şanslı olanlar merhametli insanlar tarafından sahiplenilmekte veya engelli hayvanların da bulunduğu bir bakımevine götürülmektedir.

 

Sağlam hayvanlar bile sokakta zar zor yaşarken engelli hayvanların sokakta veya doğada yaşamaları imkansız. Bu hayvanlar için ömürlerinin sonuna kadar rahat yaşayabilmeleri amacıyla bakımevlerinde yer ayrılması lazım. Diyarbakır Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde birkaç bölüm ayrılmış. Özellikle üç bacaklı bölge il ve ilçelerden getirilmiş 20 civarında hayvan var. 10 yıldan fazladır bakımevinde olan yaşlı engelli hayvanlar var. Gözleri görmeyen kediler var. İşin vahim tarafı sahipleri tarafından bazı engelli hayvanların buraya terk edilmiş olması.

 

Bunlardan birçoğu kazalı bir şekilde buraya gelmekte ve birçoğu engele sahipler. Genelde trafik kazalarında buraya geliyorlar ya da ateşli silah yaralanması, düşme, işkence sonucu engelli kalan hayvanlarımız bunlar.

 

Birçok yük hayvanı sakatlanınca sahipleri tarafından sokağa terkedilmektedir. Yük hayvanları için engelli olmak çok daha zor. Çok sayıda engelli yük hayvanını yıllardır bakılabilecekleri merkezlere türlü zorluklarla göndermeye çalışıyoruz. Bu merkezlerden birisi de HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonuna ait Engelli Hayvanlar Yaşam Merkezi. Bu merkeze 15 civarında engelli eşek gönderdik. Orada ömürlerinin kalanını rahat bir şekilde geçirecekler.

 

Diyarbakır’da da Terkedilmiş, sakat kalmış yük hayvanları için bir bakımevi kurulması için yıllardır mücadele veriyoruz. Yük hayvanları için de bir yer yapılmasını ilgililerden özellikle talep ediyoruz

 

Engelli insanların bile dünyada yaşamaları çok zor, engelli hayvanlar için bu durum daha zor. Hayvan sahiplenmek isteyenlerin özellikle engelli hayvanları sahiplenmelerini istiyoruz. Trafikte hayvanların karşımıza çıkması ihtimaline karşı dikkatli olalım. Kazada yaralanmış hayvan gördüğümüzde en yakın veterinere götürelim. Erken müdahale onların ölmelerini veya sakat kalmalarını önleyecektir.

 

Unutmayalım engelli olmak onların tercihi değildir, onların bizden hiçbir farkları yoktur.