ANILARI YAŞAMAK

     Her insanın bir geçmişi vardır. Yaşadığı süre içerisindeki güzel ve ya kötü olaylar kendisinde bir anı olarak kalır.

      insanlar anılarını hatırladıkça, yaşamında ya sevinir, ya üzülür, ya da burukluk duyar. Çünkü herkes yaşadığı olaylar sonucunda mutlu olamamıştır. Yani mutlu bir yaşam sürmemiştir. Kimisi olaylar sonucunda üzülmüştür ve çok zor anlar geçirmiştir. Kimisi heyecanlanmıştır. Kimisi ise geçmişinde mutlu ve huzurlu bir dönem yaşamıştır.
     Peki insanların yaşadıkları olaylar  kişinin kendi psikolojisini etkiler mi?
     İleriki zamanlarda kişiler geçmişini hatırlayarak psikolojinin etkilenmesini sağlamış olur. Çünkü insanlar kendi yaşadıkları dönemi ile geçmişteki yaşadıklarını kıyaslayabilir. Yaşamı ya iyiden kötüye, ya da kötüden iyiye gitmektedir.
     Kötü anılar insanların beyninde saplantı haline gelebilir. İnsanlar hayatı boyunca geçirdikleri kötü anları hatırladıkça, kendi psikolojilerini olumsuz yönde etkilerler. Önemli olan kötü yaşadıklarını unutmak ve önümüzdeki yaşamımıza bakmaktır. Çünkü insanlar ne oldum değil, ne olacağımın hesabını yapmalıdırlar. Yani geleceğe hazırlık yapmalı, her seferinde daha iyiye, daha güzele ve huzurlu, mutlu bir ortama kendisini hazırlamalıdır. Çünkü insanlar yaşamını devam ettirmek durumundadır. Yaşadığı süre içerisindeki her anı, kişiyi geçmişine götürür.
    Insanlar geçmişte yaşadıklarını, yeri geldiğinde belleğinden çıkartarak hatırlar, yani anımsar. Aslında anı, insanların belli dönemlerdeki yaşadıklarını, hatırlamasıdır.
    Kimi zaman geçmişe özlem duyarız ve anılarımızı yaşatmaya çalışırız. Kimi zaman da geçmişimizden nefret ederiz ve anılarımızdan silmek isteriz. 
     Geçmişimizdeki yaşadıklarımızı günümüzde hatırlayarak, psikolojimizi iyi ve ya kötü bir şekilde etkileyebiliriz. Geçmişteki güzel ve ya kötü günlerimizi, günümüzde anı olarak ne kadar güzel hatırlarsak, psikolojimiz de o kadar iyi olur.
     Pek çoğumuz geçmişimizde yaşadıklarımızı daha iyi hatırlamak için, anı defterleri oluştururuz. Arkadaşlarımızın bizimle ilgili duygu ve düşüncelerini hatıra olarak saklayabilmek için, "Hatıra Defteri" kullanırız. Bu Hatıra Defteri bize geçmişimizdeki arkadaşlarımızı hatırlatır. Anılarımızın gözümüzde canlanmasına olanak sağlar. Geçmişte yaşadıklarımızı daha kolay hatırlarız. Günlüklerimize yine, yaşadıklarımızı unutmamak için not ederiz. 
    Bazen de anı defteri kullanmak aklımıza gelmez. Yaşadıklarımızı belleğimizde saklamaya çalışırız. Fakat gün geçtikçe yaşadıklarımız unuturuz. Her şeyi hatırlayamadığımız için de anı defterlerimize bakarak onları okur, kimi zaman geçmişimize özlem duyarız.
     Biz yaşadıkça iyi ya da kötü anılarımız olacaktır.