Tarımsal Danışmanlık, Ülkemizde her ne kadar önemsiz görülse de Dünya Tarım ülkelerinde önemli bir meslek grubudur ve bugün mesleğimizin önemli bir yere sahip olduğu ülkelerin tarım ve hayvancılık alanında Dünya'da ilk sıralarda yer aldığını görebiliyoruz.
Türkiye'de 1945 yılından bu yana farklı proje ve uygulama şekilleriyle günümüze kadar gelen Tarımsal Danışmanlık aradan geçen 79 yıl boyunca hala doğru temeller üzerine oturtulmadı.
Tarımsal yayım ve danışmanlığın rol model alındığı ülkelerde Tarım Danışmanlığına verilen önem, Tarım ve hayvancılıkla kalkınan Türkiye'de maalesef ki aradan geçen bunca zaman içerisinde önemli yerini almadı.
Yıllarca devam eden bu proje ile günümüze kadar sertifikalandırılmış binlerce Tarım Danışmanı bulunmaktadır.
2015 yılından bu yana ise verilen az destek ve güvencesiz çalıştırma koşullarından dolayı birçok meslektaşımız mesleğini bırakmak zorunda kalmıştır.
En son yapılan düzenleme ile Enflasyon ve artan girdi maliyetleri göz ardı edilerek yıllık destek miktarı 144 bin lira gibi yetersiz bir miktar olarak belirlenmiştir.
Daha detaylı hesabını yapacak olursak;
2024 yılı için verilen destek miktarı; 144 bin lira
2024 yılı için kalem kalem giderler ise;
Bağ-Kur Gideri; 70 bin lira
Vergiler. ; 7.980 lira
Kira. ; 18.000 lira
Elektrik ; 2.000 lira
İnternet ; 2.000 lira
Döner sermaye ; 4.500 lira
Muhasebe. ; 6.000 lira
Kırtasiye. ; 1.500 lira
Araç yakıt. ; 15.000 lira
Kalan ; 17.080 lira
Gelirden mevcut giderler çıkarıldığında yıl boyunca bir Tarım Danışmanına bir aylık Asgari ücret miktarı kalmaktadır.
Bugüne kadar Ülkede yayım faaliyetlerini yürüten, kırsal kalkınmaya hizmet eden, kırsal kesimde insan kaynağı geliştirme, üretim, pazarlama, finansa erişim gibi temel konularda her an her koşulda mesai mefhumu gözetmeksizin Çiftçinin, Üreticinin yanında olan Tarım Danışmanları son yıllarda azalan destekleme miktarına bağlı olarak ekonomik zorluklarla karşı karşıyadırlar.
Tarım Danışmanlarına ödenen destekleme miktarı bağ-kur, vergiler, hizmet ve büro kirası gibi giderleri bile karşılamaktan uzak iken bu destek ile Tarım Danışmanlarının geçimini sağlaması mümkün olmamakta, bu durumda bir çok meslektaşımız işini bırakmak zorunda kalmıştır.