Diyarbakır’a yolu düşen, misafirliğe gelen, yerli veya yabancı turistlere Diyarbakır ciğeri yedirilir.
Diyarbakır ciğeri kuzunun ciğerinden olup şişte kendine has baharat karışımı ve pişirme yöntemiyle servis edilir. Bir porsiyon Diyarbakır ciğeri (150 gram) ortalama 290 kcal enerji, 10 gram karbonhidrat, 31 gram protein, 14 gram yağ içerir. Ciğer demir, fosfor, B12, B2, B9, A, C vitamini, selenyum, kolin ve bakır bakımından zengin bir besindir. Vitamin ve mineraller açısından ciğer inanılmaz sağlıklı ve besleyicidir. Karaciğerdeki demir, vücut tarafından en kolay emilen tür olan hem demirdir. Demir, vücutta oksijenin taşınmasına yardımcı olur. Bir porsiyon ciğer günlük demir ihtiyacımızın yarısını karşılar. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi(kansızlık) olanlar için iyi bir besindir. Yüksek miktarda A vitamini içerir ve günlük ihtiyacımızın tamamından fazlasını karşılar. A vitamini normal görme, bağışıklık fonksiyonu ve üreme için önemlidir. Ayrıca kalp ve böbrekler gibi organların düzgün çalışmasına yardımcı olur. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin ve DNA'nın oluşumuna yardımcı olur. Aynı zamanda sağlıklı beyin fonksiyonunda da rol oynar. B2 vitamini hücresel gelişim ve işlevi için önemli ve yiyeceğin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Porsiyonu B2 ihtiyacımızın tamamını karşılar. Bakır, enerji üretimini, demir metabolizmasını ve beyin fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan bir dizi enzimi harekete geçirmek için bir anahtar görevi görür. Porsiyonu Bakır ihtiyacımızın tamamını karşılar. Kolin, beyin gelişimi ve karaciğer fonksiyonu için önemlidir. Ruh halinin daha dengeli olması, hafıza ve öğrenmenin desteklenmesi için etkilidir. Porsiyonu günlük ihtiyacın tamamını sağlar. İçerdiği Folat hücre büyümesinde ve DNA oluşumunda rol oynayan temel bir vitamindir. İçerdiği fosfor sayesinde kemik, diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri görülebilir. Barındırdığı selenyum ile tiroid hormonunun üretimini düzenler. Nörolojik, metabolik sağlığın düzenlenmesinde görevli kimyasalların üretimini kontrol edebilir. Ciğer protein içeriği yüksek bir besindir. Ciğer tüm aminoasitleri içerdiğinden kaliteli bir protein kaynağıdır. Haftanın 2 günü bir porsiyon ciğer sağlık problemi olmayanlar tüketebilir. Obez, diyabet hastası, kolesterol yüksekliği, kalp damar rahatsızlığı, mide - bağırsak hastalıkları ve kronik böbrek rahatsızlığı olan bireyler doktor ve diyetisyene danışmalıdır.
Ciğerin fazla tüketilmesi bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. İçerdiği yüksek miktarda kolesterol, kolesterol yüksekliği olanlara rahatsızlık verebilir. A vitaminin fazlası vücutta depolanır ve ciğerde A vitamini yüksek miktarda bulunduğundan toksik etki yaparak kusma, bulantı, baş ağrısı, sinirlilik yapabilir. İçeriğindeki bakır da fazla alınırsa zehirlenmelere, ishale neden olur. Bazı ilaçlar ciğerin içerisindeki vitamin ve minerallerle etkileşime girebilir etkisini azaltır veya artırabilir. İlaç ve ciğer tüketimi aynı öğünlerde tüketilmemeli. Ciğer tüketilirken fazla pişirilmiş kömürleşmiş ya da az pişmiş çiğ olmamasına dikkat edilmeli. Sabah aç karına ciğer tüketilmesi alışkanlık ve damak tadına göre kişiye göre değişir.