Diyarbakır’ın Bismil ilçesi Ağıl Köyü Körtik Tepe kazıları var ki sulara bulanır kurtulasın inşallah…

Maziden atiye "Geçmişini bilmeyen geleceğini de bilemez" merak duygusu insanı araştırmaya iter, okuyup, araştırınca milattan önceden kalanlarda bir şeyler bulmaya çalışır bakmayı bilen derinliğine inerek görebilecektir. Binbir çeşit sorular dolaşıma çıkar. Sonuna kadar okuyunuz, Bilgilerde hata olduğunu düşünüyorsanız bize bildirin lütfen. 

Göbeklitepe, Dağlık bölgede milattan önce 9600-9500 civarına tarihlenen dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihi yapısıdır. 

Bismil Körtiktepe

2018 yılında UNESCO dünya mirasına kabul edilmesi ile dünyadaki bilinirliği arttı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019'un "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan edilmesiyle turizmde yıldızı parladı, her geçen gün ilgi daha da artıyor. Tüm gezi plan ve rotalarında Göbeklitepe, bir numaralı destinasyon haline geldi. 

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Göbeklitepe inanç, Kültür ve gastronomi turlarının tamamında bir numarada yer alıyor. Kültür turizminin odak ve en önemli rotalarından biri olduğunu biliyorum. Kendimi milletimin yolunda feda ettiğime hiçbir şekilde pişman değilim sevdiğim için yapıyorum zaten. Ayrıca teşekkür ederim fırsat verenlere. 

Neden Göbeklitepe'yi anlattım çünkü; Körtik Tepe bir kahraman olamaz mı? Yoksa ben mi yanlış biliyorum. Rabbimin mucizelerini görmek istiyorum. 

Keşfettik; Körtik Tepe arkeoloji tarihinin en son su kuyusunu kazıyor. 
Tarım toplumu öncesi de var, o çok daha eskiye dayanan  günümüzden yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine kadar gidiyoruz Diyarbakır Bismil Ağıl Köyü Körtiktepe kazıları var ki sulara bulanır kurtulasın inşallah.

"Türkiye’de ilk kalıcı iskanlar Bereketli Hilal sınırları içinde"..
Farkında mısın bilmiyorum ki; 
Körtiktepe kazıları en erken insanlık tarihi anlayışımızı yeniden şekillendirecek. İnsanlık için küçük bir hatırlatma.
Kazı kazan gibi değil mi? 
Adaletle hükmetmenizi emrediyor Körtik Tepe. 
Gerçeklerin farkına var artık ya da yardımcı olurum elimden geldiğince. 
Her kazı her buluş bir başkasına gebe.  
UNESCO'dan dünya kupası almayı bekliyor. 
Gizemlerinin ortaya çıkmasını istiyor musun istemiyor musun? 
Körtiktepe kapılarını açsın diye düşünüyorum. 
Mezopotamya.. Bereketli Hilalin yanına Geldim, doğum günü hediyesi için küçük bir hatırlatma da bulunmak istedim. Bütçesi yeterli olmayan olursa olsun seni çok seviyorum. 
Edebiyat ve tarih kulübü merhaba arkadaşlar.
Hz Ömer'in adaletini beklemekten yoruldum ve sıkıldım dedi Körtik Tepe. 

Diyarbakır’ın En Eski Tarihi Yerleri! Körtik Ve Çayönü Tepesi

Diyarbakır hat tablo gibisin maşallahın var. Okumayınca elbette ki ne bilebilirdik senin bağrında sakladığın Gizli cevherlerimize ilmin ışığıyla baktığımızda hadisi şeriflerin zahir manasından çıkan neticeye göre;  Fırat, Dicle, Seyhan, Ceyhan ve Nil nehirleri cennetten gelmektedir, asıl kaynakları orasıdır. Geçtikleri topraklar bereketli ve verimlidir. Gizlenen gerçekleri ortaya çıkarmak Adaletin tecellisidir. 

Bereketli Hilal sınırları için Dicle'nin yanında bulunan Körtik Tepe'nin milattan önce halkı bu verimli toprakları keşfetmişler dünyanın en eski tarihi yapısı belki de ilk konutları belki de ilk köyleri ve şehirleri..

Müzede sergilenen eserler aslında her sektöre her meslek grubuna ve tüm sevenlerine hitap ediyor Göre ne kadar.

Mücadele Gazetesi’nde gazeteci Remziye Çelik'in haberini ilgiyle okuyorum. Müzeyi ziyaret eden bir takı tasarımcısı, 12 bin 500 yıllık Diyarbakır Bismil Körtik Tepe'de kazılarda çıkarılan hayvan figürlerini takılara işliyor. Nasıl da muhteşem yüzyıl takınıyoruz. Diyarbakır hat sanatı.

Aynı şekilde moda devlerinin ilgisini çekiyor farkında olmadan kaderinde gizli saklı hazinedir.

Körtik Tepe'de kazılarda tarım öncesi yerleşim de olsa insan yine de merak ediyor.., fosfor bombaları altında AÇLIK oyunları oynayan çocuklar Kuran ile doymaya çalışıyorlar. Kuran ve Sünnete göre hareket eden yok mu var diye biliyorum, sansürsüz halini görmek üzüntü vericiydi. 

Tarım öncesi erkeklerin birer avcı, kadınların iyi bir toplayıcı olduğunu düşünüyoruz, dedi. Tarıma geçmemiş olsalar da topladıkları arasında kilerde bir buğday tanesi, badem kabuğu ya da bezelye, fasulye, turp gibi bir tohuma rast gelindi mi acaba ne kadar da heyecan verici. Buğday insan ilişkisi var ki anlatamam. Belki de bir buğday tohumu kim bilir nasıl etki eder tarım sektörüne acaba biz görebilir miyiz ki Mücadele Gazetesi’nde.

Bugüne kadar yapılan Körtik Tepe kazılarında, bulunan eserler Diyarbakır Müze Müdürlüğüne 30 bin eser teslim edilmiş; bu kadar gizemli kültür ve tarihe ve sanata sahip olan Diyarbakır için bir müze yeterli olur mu?

Dönemi içinde en çok insan iskeletine ulaşılmış. Dicle yanında yedikleri içtikleri ayrı bir hikâye.

İnsanlar öldükten sonra sevdiklerinden ayrılmak istemiyor ve evlerinin altına gömü yapıyorlar, değerli eşyaları ile.

Körtik Tepe’yi kalıcı mesken ilan ettiklerine göre insanların ahiret inancına sahip olduklarını ümit ediyorum.

Dokuma örneklerinin çeşitliliği, doğal koşullara ayak uydurduğunun bir göstergesi.
 
İskeletler üzerine yaptıkları farklı renk ve stillerdeki boyamalar bize ne anlatmak istemiş olabilir. En çok hangi rengi kullanmışlar ve neden?

Ölülerin yanına koydukları kaplumbağa kabukları ile mezara yerleştirilmeleri dönemin yegane örneği olmasından korkuyorum. 

Ziyaretçi sayısı arttıkça potansiyelimizi karşılayabilecek turizm yatırımlarımız yeterince var mı? 

Körtik Tepe kazıları var ki kurtulasın inşallah. Turizme kazandırılacak.

Aklımda o kadar çok soru var ki; yarın sabah tekrar tekrar müzedeyim. Sizleri bekliyorum küllerinden yeniden doğarız İnşallah.

Ve sonunda gerçekleri ortaya çıkarmak Adaletin tecellisidir.
Körtik Tepe kazılarını en iyi şekilde temsil etmek için fırsatları bekliyoruz.
Türkiye'nin eli kolu dalı uzun mu uzun yol gösterir.
Güzel haberler almak istiyorum inşallah.
Keşfedilmemiş Cevherler bizleriz.
Körtepe için tıklayın.. Tık tık..