33 medeniyete ev sahipliği yapan kadim Diyarbakır’ın her bir karışı tarih kokuyor. Siz değerli okurlarımıza küçük Sur ilçesindeki yaşanmışlıkları anlatacağız.

Diyarbakır tarihi ve doğal güzellikleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Özellikle tarihi açıdan sahip olduğu derinlik, onu diğer şehirlerden çok farklı ve özel kılmaktadır. Bu tarihi noktaların en ünlüleri ise kuşkusuz muhteşem kapılara sahip olan ve uzaydan görülebilen nadir insan yapılarından biri olan Surlar ve Diyarbakır Kalesi‘dir. 

Değerli okurlarımız bu yazımızda tarihi Sur ilçesini ele alacağız. Şimdi arkanıza yaslanın sizleri derinlere götüreceğiz. Küçük pencereden büyük Sur’a bakmak… 

YILDIZLI GECELERİN ALTINDA UYURDU SUR’UN MUTLU İNSANLARI
Yukarıdaki fotoğrafa bakınca tüm yaşanmışlıklarınız aklınıza geldiğini biliyoruz. 1950 yılında çekilmiş bu fotoğraf Ali Paşa Mahallesidir. Eskiden yaz aylarında toprak damlarda tahtadan yapılan döşeklerin serildiği tahtlar olurdu. Ve yıldızlı gecelerin altında uyurdu Sur’un mutlu insanları… Standartları gökdelenlere yükselttikçe yıldızları az görür olduk. Yıldız mı bize küstü yoksa biz mi fazlasını istedik. 

EVLER BÜYÜDÜ KOMŞULUKLAR AZALDI
Dar sokaklarda çocukların top koşturması Dostluk arkadaşlık komşuluk sevgi ve saygının yaşandığı Diyarbakır’ın tek katlı evleri, kışın içerisi soğuk olsa da kalplerin sıcak olduğu yerdi. Şimdilerde o evlerin birçoğu yıkıldı yerini büyük apartmanlara bıraktı. Evler büyüdü ama komşuluklar ise küçüldü. Artık o eski evler yok sıcak ortamlarda azalmaya başladı. 

KİMİSİ SOKAKTAKİ ÇAMURU GÖRÜR, KİMİSİ İSE GÖKTEKİ YILDIZI
Fotoğrafçı Emrah Kelekcıer’in çektiği bu fotoğraf aslında her şeyi anlatıyor. Küçük pencereden büyük Sura bakmak gibi. Tüm yaşanmışlıkların öyküsü artık geride bir iz olarak kaldı. Aslında pencere aynı pencere, kimisi sokaktaki çamuru görür, kimisi ise gökteki yıldızı