Fuji Dağı eteklerindeki Büyük Dalganın yükselişi sergisi, Diyarbakır müzesinde sergilenmektedir. Sergi, yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Ukiyo kelime olarak, sıradan insanların dünyası, e ise resim anlamına gelir.

Ukiyoe; kağıt tahta üzerine dokuma baskı. Sergi 46 parçadan oluşur. 36 eserin arka planında Fuji Dağı’nın beş ay boyunca karlı olan simetrik koni şeklinde tepesi görülür, dağın farklı dönemlerdeki halini resmeder. Kimilerine göre “yüzen dünya”, “hüzünlü dünya” kimilerine göre “fani geçici dünya” resimleri olarak adlandırılır.

İpek ip, pamuk ip, altın ip, karışım ip kullanılarak kağıt tahta üzerine dokuma baskı yapılmıştır.

Sanat tarihinin önemli eserlerinden biri.

“Büyük Dalga” dalgalanıyor ve bize neyi anlatıyor. Japonya için kabus olan Tsunami gibi güçlü heybetli olan Büyük Dalganın kıyıya dönmekte olan balıkçı kayıklarını az sonra kabaran öfkesinde yutacağını hissettirir, pençesini kaldırmış bir avcı misali. Doğanın gücünü ve bu gücün karşısında insanoğlunun acizliğini, çaresizce bekleyişini ve zayıflığını gösteriyor. Doğanın insanoğluna hükmederek Fuji Dağı eteklerindeki, Büyük Dalganın yükselişi. Kimi zaman arka kimi zaman ön planda duran Fuji Dağı sonsuzluğu ve dinginliği ifade eder. Ayrıca Japonya’nın simgesi ve kutsal bir ibadet nesnesi olarak dini inançlarında önemli bir yeri ve kültürel bir ikonu haline dönüşmesi sonucu, sanat ve fotoğrafçılıkta yerini alır. Turist ve dağcıların ziyaret ettiği doğa harikasıdır. Avrupa’daki birçok sanatçıya ilham olmuş, ressam Vincent Van Gogh'unda ilham kaynağıdır.

Bir dönem Japonya kapılarını batıya açar ve batıdan ürün ithalatına başlar. İthal edilen ürünler arasında fotoğrafta vardır ve Ukiyoe bu yüzden gözden düşer, değerini kaybeder ki artık limanlarda ticari malları sarmak için kullanılır ve bu sayede Avrupa pazarına girer, o sırada Avrupa'da ilham sıkıntılıdır ve Japonya’dan ithal ettikleri ürünlere sarılı olan değersiz kâğıtları görünce çok etkileyici bulurlar. Bir kağıt parçasıyla dünyanın beğenisini kazanıp, yeni sanat akımlarının doğmasına öncülük eder Japonya, aynı başarıyı Türkiye'de yakalayabilecek mi bekleyip göreceğiz.

Diyarbakır Müzesinde sergilenmektedir ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.