ENTÜBE HASTA NEDİR?

Tüm dünya çok zor günlerden geçiyor ve büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalmaktadır. Her gün binlerce insan ölüyor ve binlerce insan Corona virüsüne yakalanıyor. Bunun önleminin alınabilmesi için bilim insanları gerekli bütün çalışmaları yapmaktadır.

     Ülkemizde Corona virüsün tespiti yapıldığından beri, pek çok kişi tedirgin ve bu tedirginliğin akabinde de, hastalığa bulaşmamak için çeşitli önlemler alınıyor. Aynı zaman da bu salgın tüm dünyada da yayılmaya devam etmektedir. Her ülkede olduğu gibi, bizim ülkemizde de virüsten etkilenen hastalar karantina altına alınıyor ve izole edilmeye çalışılıyor.

    Ülkemizde her gün virüse yakalananların, iyleşenlerin ve vefat eden hastaların sayıları halka duyurulmaktadır. Ayrıca yine Sağlık Bakanlığı tarafından her gün basında açıklanan güncel veriler arasında 'entübe' işleminden bahsedilmektedir. Her gün bahsedilen entübe kelimesi halk arasında adeta merak konusu oldu.

     Peki, entübe ne demek?

     Entübe edilen hasta nedir?

    Acil durumlarda ya da yoğun bakımlarda bulunan, solunum yetmezliğindeki hastaları, solunum cihazına bağlayabilmek için, ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine 'entübasyon' denir. Yani kişinin nefes alması sağlanır.

     Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

      Özellikle Corona Virüse yakalanan hastalar da, çoğu zaman, kendi kendilerine yeterli derecede soluk alamazlar. İşte o zaman hasta nefessiz kalarak hayatı tehlikeye girer. Hastayı bu durumdan kurtarmak için solunum cihazına bağlayarak ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takılarak hastanın nefes alması sağlanır. Aynı zaman da hastanın rahatlaması sağlanmış olur.

    Bu durum bazı ameliyatlar sırasında da yapılır. Çünkü ameliyat sırasında hasta uyutulduğu için, kendi kendine nefes alamaz. Ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir ve hastanın nefes alması sağlanarak, ameliyatın sorunsuz atlatılmasına çalışılır.

     Bizlerin Corona virüsten kurtulabilmesi ve Corona virüsü yakalanmaması için gerekli olan tedbirleri almamız ve gerekli kurallara uymamız gerekir. Aksi takdirde hayatımız tehlikeye girer.