Medyanın Tarihsel Serüveni (Kendini Tanımlamak ve Benlik)
Kişilik ve benlik birbirine karıştırılan etkenlerdir. Kişilik 2’ye ayrılır;
-Ana rahminden gelen,
-Hayatı deneyimleyerek…
İletişim süreci boyunca kişinin kendi/özü çok önemlidir. Kişinin “kendi/özü” kendini kavrama, öz farkındalık ve kendine güven/saygı olarak üç boyuttan oluşmaktadır. Benlik; bu dünyada doğup büyüdüğümüz ve şu andaki yaşadığımız her şeydir. Burada “Ben Kimim?” sorusuna cevap aranır/verilir. Kendini kavrama kişinin kendisi hakkında hissettikleri ve düşündükleridir. Diğer bir ifadeyle kişinin kendi tutumları, inançları hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğudur. Kişinin kendini kavraması.
1) kişinin diğerleri tarafından açığa çıkarılan imajıyla.
2) kendisi ve diğerleri arasında yaptığı karşılaştırmalar ile.
3) kültür yoluyla öğrendikleriyle.
4) kendi düşünceleri ve davranışlarını değerlendirmesi ve yorumlamasıyla oluşmaktadır.
Öz farkındalık ise kişinin kendisi hakkında ne derece bilgi sahibi olduğunu gösterir. Jo-Hari denilen bir kavram bulunmaktadır. Bu kavramın çatısı altında “Ben Kimim?” sorusuna cevap aranır. Örneğin kişi; ben iyi birisiyim, kötü birisiyim, diye kendi dünyasında iç bozukluk ya da düzenlerle karşılaşır.
Jo-Hari bu kapsamda 4 farklı çizelge oluşturuyor ve benliği 4 ayrı parçaya ayırıyor;
1-Açık Benlik: “Ben Kimim?” sorusuna cevap bulur. Bizim farkında olduğumuz bir yön ve yöntemdir. Kendimizi, kurduğumuz iletişimle öğrenir ve benimseyerek üretiriz. Asosyal birisi açık benliğini gösteremez. Keza doğru iletişim yöntemi hususunda kurulmazsa, bu kapalı benlik durumuyla karşı karşıya gelebiliyor.
2-Kör Benlik: Bizim farkında olmadığımız amma velakin karşımızdaki kişinin pek tabii ki farkında olduğu bir benlik yönü öngörüsüdür.
3-Gizli Benlik: Bizim farkında olduğumuz ama aynı zamanda bunu da hiç şüphesiz kabullendiğimiz durumlardır. Ancak bu husus nedense kişiler, taraflar, kurumlar vb. şahsiyetlerce saklanıp gizlenir. Ayıplanır veyahut hor görülür.
4-Karanlık Benlik: Aniden bir şey yapıp, ardından ise nedenini bilmediğimiz bir biçimde pişman olduğumuz güdülerdir. Keza bu husus hakkında ne biri farkında olabiliyor, ne de bir başkası bu durumla ilgili yorum yapabiliyor. Nitekim bu mesele gerçektir ki; birey buna dair bilinçli ve algısı açık olmalıdır. Öfkeyle kalkan zararla oturabilir.
BENLİK ÇEŞİTLERİ
Benliği açıklayan 3 madde/tür/çeşit vardır; Üçü de bizde vardır ama şiddet ve güç dereceleri birbirinden farklıdır;
1-Maddi Benlik (Materyal),
2-Toplumsal Benlik,
3-Manevi Benlik,
1.1.Maddi (Materyal) Benlik: Giyime, tarza, şatafata, paraya ve makama çok önem verir. Bu anlayışa göre amaca giden her yol meşrudur.
1.2.Toplumsal Benlik: Çok fazla etkileşim talep eder. Büyüğün-küçüğün yerini, yurdunu, konuşması ve iletişim kurmasını bilmesi gibi.
1.3. Manevi Benlik: Dindarlık ve ideolojik anlayışa göre hareket edilmesi gibi.
Gerçek benlikle ideal benlik birbirine ne kadar yakınlaşırsa, o kadar mutlu olur; gerçek benlikle ideal benlik birbirine ne kadar uzaklaşırsa, o kadar mutsuzluk söz konusudur.
Gerçek Benlik: Kişinin kısa boylu olup, aynı zamanda büyük bir basketbolcu olmayı hayal etmesi gibi. İdeal benliği medya kaşındırır. Kişinin yemeğine ve içmesine karışır. (Devam edecek)…