Medyanın Tarihsel Serüveni (Konuşmanın Doğuşu)

Günlük hayatta konuşmamızın nedeni; iletişim kurmak, duygusal aktarımlarda bulunmaktır. Antik Yunan’da düşünce akımları çıkarken, insanların neden konuştukları tartışma konusu olmuştur. 

Antik Yunan’da meselelere dini öğretilerle değil, felsefik öğretilerle yaklaşılmaya çalışılmıştır.Yine Antik Yunan’da bununla ilgili olarak Sofistler konuşmayı, diğer insanları etkilemek için kullandıklarını söylemişlerdir. Ancak 19. Yy.da konuşmanın sistematik olarak ortaya çıktığını söylemek mümkündür. 

Keza burada da 5 tane sistematik kuram ortaya çıkıyor. Sorulan soru ise şu olmuştur; 

“Konuşma Nasıl Ortaya Çıktı?”
1-Ünlem Kuramı: Düzgün ve sistematik konuşma henüz ortaya çıkmamış, harfler oluşturulmamıştır. Peki, fonetik konuşma nasıl gün yüzüne çıkmıştır? 
Bir filozof, ünlem kuramını ortaya atmış ve azıcık da olsa jestlere mimiklere değinmiştir. Bazı hareketler ise değişkenlik gösterebilmiştir. 
Bir insan utansa bile yüzü kızarır. İlkel insanlar hayvan görünce korkar ve sert çıkmaya çalışır. 
Burada ise ses fazlasıyla çok önemlidir. Bu sefer de belirli bir ses çıkınca, artık seslerin ne anlama geldiği anlaşılmış olur. 
Ünlem kuramının temel argümanı ise ortak duygu ve seslerle sistematikleşmedir. 

2- Yansıtma Kuramı: Filozof der ki; doğada bazı seslerle, insan hayatına başlanmıştır. Arının, tavuğun ve horoz gibi canlıların sesi bellidir. O yüzden de insanlar, doğadaki seslere öykünerek konuşmaya başlamıştır. 
Örneğin eski Türkler’de hayvanlar bıçaklarla doğranırken, hayvanda “Bıçaaağğğğ” diye bir ses çıkarmış. Bu sebeple de günümüzde bıçak sesinin buradan geldiğini anlayabiliriz. Buna benzer doğa sesleri işlevsel bir hal almıştır.

3-İş Şakısı Kuramı: İnsanlar bir arabayı iterken hep birlikte; “Haydi, çabuk, hop…vb.” gibi ortak sesler çıkarmaya başlamışlardır. Özellikle geçmişte tarım toplumlarının ortak seslerinin bunlardan çıkartıldığı söylenebilir.

4-Jest Kuramı: Görsel olarak gel-gitlerin yapılması misali bir durum söz konusudur. Nitekim ilkel insanlar görsellerle iletişim kurarlarmış. Nitekim ardından görselden sesler geçmiş, araçlar gelişince de seslerin çıkartılmasına gerek duyulmuştur. 

5- Toplumsal Denetim Kurmak İçin Kuramı: Konuşma nasıl ortaya çıkmıştır? İnsan karnını doyurmalıdır. İnsan, denetimini sağlamak için bebek yaşta ağlamaya başlar.
Bu kuramlar içerisinde “Böyle Olmaz” da denilmez. 
(Devam edecek)…