Ülser sindirim sisteminin en çok görülen rahatsızlıklarından biridir. Mide ve ince bağırsakların iç yüzeyinin mide asidi ve pepsin gibi sindirim sıvıları tarafından hasara uğraması sonucu oluşur. Mide ve bağırsaklarımızın dış yüzeyi mukoza tabakası ile kaplıdır.

Bu mukoza tabakası mide asidi ve sindirim sıvılarının verdiği tahribatla kendini yenileyemez hale gelir, helicobacterpyloribaktersienfeksiyonu, stresli yaşam, yanlış beslenme, kalitesiz ve yetersiz uyku bu durumun daha da kötüleşmesine neden olur. Ağrılı mideyaralarına, kanamalara ve ülsere sebebiyet verir. Genel olarak midede yanma, yemek yendikten sonra ağrı, gaz-şişkinlik, hazımsızlık, bulantı- kusma beraberinde rahatlama, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. Mide yanması ve mide asidi salınımını artıran tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı.

Kızartılmış her türlü gıda ve kavurma, baharatlı yiyecekler, limon, siyah çay, kahve, alkol, aşırı tuzlu gıdalar, sucuk, sosis, salam, pastırma, çikolata, hardal, mayonez, gazlı içeceklerden uzak durmalı. Yağlı peynirler, portakal, ananas, greyfurt, mandalina, brokoli, karnabahar, lahana, salatalık, soğan, yağlı etler, sakatatlar tüketiminde dikkatli olunmalı doktoru ve diyetisyen kontrolünde tüketilebilir. Az yağlı süt, az yağlı peynir ve yoğurt, kefir, zeytinyağı, fındık yağı, ceviz yağı, elma, kavun, muz, şeftali, pirinç, haşlanmış patates, tavuk, balık gibi yağsız etler tüketimi daha uygundur.

Yemeklerin az az ve sık sık tüketilmesi gerekir.2-3 saate bir beslenmeli, uzun süre açlıktan uzak durulmalı. Yemekler çok soğuk ya da çok sıcak tüketilmemeli. Yemekler yavaş yenilmeli ve iyice çiğnenmelidir.  Gün içerisinde yeteri kadar ortalama 8-10 bardak su tüketimi olmalı. Ülser durumunda gerekli B12, demir, folik asit, C vitamini ve çinko eksiklikleri görülmesi olasıdır.
Helicobacterpylori bakterisi mide mukozasını tahribine neden olur. Halk arasında mide mikrobu olarak bilinir. Tahribin ilerlemesi kronik gastrit ve ülsere neden olabilir. Araştırmalar Helicobacterpylori  bakterisinin insanların yarısında midesinde enfekte olarak bulunabileceğini göstermekte. Gastrit ve ülserle aynı belirtileri gösterir. Ancak helicobacterpylorienfekte olan çoğu bireylerde belirti göstermeden bireyler yaşamlarına devam etmektedirler.Enfekte olan az bireyde mide kanseri ve mide lenfomasıyla bu bakteri arasında ilişki olduğu gösterilen çalışmalar var.

Helicobacterpylori çeşitli yollarla insanın midesine yerleşir.  İyi yıkanmamış çiğ sebze ve meyvelerin tüketilmesi, kirli suların içilmesi, enfekte olmuş birinin dışkı, öpüşmesinden, el, ağız ve diş temizliğine dikkat etmemesinden, tezekle ekmeğin pişirilmesi, tütsülenmiş gıdaların çokça tüketilmesi bulaşma yollarından birkaçıdır. Helicobacterpylori bakterisinin midede çoğalmasını engellemek için kefir, yoğurt, brokoli, lahana, turp, sarımsak ve bamyanın etkili olduğu çalışmalar mevcut. Helicobacterpylori bakterisi enfekte olmuş bireylerde de B12, demir, folik asit, C vitamini ve çinko eksiklikleri görülebilir. Gerekli beslenme tedavisi ve ilaç takviyesiiçin  doktoru ve diyetisyeni tarafından takip edilmeli.

Alkol, kafein, sigara tuzlu gıdaların tüketimi azaltılmalı, posa alımını artırmak, taze meyve ve sebze tüketimin artırmalı. Uykusuz kalmak, devamlı stresli olmak bağırsak ve midede bulunan faydalı bakterilerin azalmasına hastalık yapıcı bakterilerin artmasına mide koruyucu mukozasını azalmasına neden olabilir. Hafif egzersizler yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek, kaliteli uyku uyumaya çalışmak, temizlik ve hijyen kurallarına uymak, yeterince güneşlenmek bağışıklığımızı daha güçlü tutacaktır.