Ercüment hocada, “Meslek liselerine öğrenci bulamıyoruz” dedi ve sıraladı nedenlerini eğrisi doğrusu ile anlattı.

Yine oturduk; Bir Türk ve Bir Kürt ve Bir Zaza Halk eğitim merkezinde yoğun bir gündemimiz var. Sunuculuğunu üstlendiğimiz konuları ayrıntılı bir şekilde dile getiriyorlar, çözüm arıyor, projeler geliştirmek ve toplumsal barış için Affet Türkiyem.

Aramızda meslek lisesinden Ercüment hocada var, tanıştıktan sonra “Meslek liselerine öğrenci bulamıyoruz” dedi ve sıraladı nedenlerini eğrisi doğrusu ile anlattı.

Ercüment hoca; “Kadın, erkek cinsiyet fark etmeksizin ülkeyi ayakta tutan mesleki okullara yetenekli becerikli nitelikli insan yetiştirmek istiyoruz” dedi ve devam etti ‘“Meslek liselerimiz marketlere personel yetiştirmek için” dedi ve sustu.

BUGÜN VARIZ YARIN YOKUZ!

Zazalar arı gibi çalışıyor beyin fırtınalarıyla jimnastik yapıyor. Bilgin, aydın ve zeki insanlar. Hepimiz eleştiriye açık, fikrini söyleyebilmen özgür olduğumuz ortamda bulunan arılar kovanları doldurmaya çalışan zekice tasarlanmış bulunmaz Hint Sorunlarımıza çözüm arıyor, arada sorumluluğu kabul edip, topu taca gönderiyorum Devlet millet Elele verdik.

Siz Velilerimiz ve öğrencilerimiz davetlidir, baktık geliyorsunuz istihdama yönelik projelerimiz ile bizler okullarımıza öğrencilerimize tanıtım fragmanıyla geleceğiz.

Velilerimizin dikkatine sunuyoruz!

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Mesleki Eğitim Seferberliği” başlatmıştır. Uygulamaya geçen pilot illerimiz vardır. Bu seferberlik projesi kapsamında Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Milli Eğitim Müdürü, Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi birlikte protokol anlaşması imzalamıştır.

Proje kapsamındaki hedefler doğrultusunda hareket edenler kovanları doldurur. 

Proje kapsamında neler var bakalım.

Gençlere mesleki eğitim ne gibi avantajlar sunuyor, anlatılacak.

Ortaokul son sınıf öğrencilerine mesleki eğitim projesi tanıtımı ile öğrencilerimize koçluk yapılacak, lise tercihlerini yaparken Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar gezdirilecek.

Mesleki seçim aşamaları nelerdir, ilk ve ortaokul öğrencilerine yönlendirme ve rehberlik desteği verilerek, mesleki eğitime ilginin artması, böylece okuldan mesleki eğitime ve iş hayatına geçişlerin bilinçli olmasına katkı sağlayacak projeler geliştirecek.

Ayrıca mühendislik bölümlerini düşünen ortaokul son sınıf öğrencileri, kariyerlerini planlama süreçlerinde destek verilecek.

Görüldüğü üzere yola çıkılmış. Bize düşen görev ise toplumunun temelinin sağlam olması için tavsiyelerde bulunmak.

Kültür ve tarihi mirasımıza sahip çıkarak koruyacak olan BİZLERİZ. Turizm tanıtıcı faaliyet etkinlikler planlamak için fırsatları bekliyoruz küllerinden yeniden doğarız inşallah.
Biz neler çektik ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Hedeflerimiz var mı Başarılı öğrencilerimiz Sayın Valimiz tarafından onure edildi mi gibi. Kapasite raporu neyi gösteriyor? 

Sayın Valimizin ilimiz için atacağı adımları takip ederek gereğinin yapılmasını arz ve talep ediyoruz.

Diyarbakırlı kız öğrencilerimiz hazırladıkları turizm projesiyle Teknofest’te ikinci oldu. Bu çok güzel bir şehir olduğunu Zazaca öğrenmek istiyorum.

Meslek liseleri için olumsuz olan algılarımıza, olumlu yanlarından bakmayı öğrenmeliyiz! 

Meslek lisesi öğrencileri vizyona sahiptir.
Meslek lisesinden mezun olunca tekniker ünvanı alır. Üniversite okursa mühendis olur, okumazsa tekniker olarak hayatına devam eder.

İş hayatına erken adım atmak isteyen gençlere muazzam fırsatları bekliyoruz.

İşkur Meslek Danışmanlığı ile birlikte olursak, Meslek lisesi öğrencilerine iş hayatı, iş arama süreci görüşme ve mülakat gibi konularda bilgilendirme yapmak için okul müdürlerimiz iletişime geçmeli.

Kalifiye eleman bulamıyoruz diye şikayet etmek yetmez. Meslek lisesi öğrencilerinin var ise staj sorununu çözmek için Okullarımız Sanayi ve Ticaret odaları ile birlikte çalışmalıdır.

İşverenler meslek liseleri ile protokol imzalanması.

Stajlarını başarı ile tamamlayan öğrencileri gelecek endişesinden kurtarıp iş Garantisi sözü vermeli, protokol anlaşmaları çerçevesinde.

Bölgemizde ara elemana ihtiyaç duyan işyeri sahipleri teknik meslek lisesi okullarımız ile buluşmalar düzenlemeli.
İş Garantili staj programları tanıtmalı.
Mezun olacak son sınıf öğrencileri için iş ahlâkı iş ilanları anlatılmalıdır.

Teknik ve mesleki liselere hamilik projesi geliştirmeli.

Meslek lisesi öğrencileri sahada olmalı.

Meslek lisesi Öğrencilerimiz, okudukları bölümle ilgili mesleğini yapan çalışanları ziyaret etmeli çalıştıkları yerlerde. Fikir alışverişinde gelişmeler vardır mutlaka.
Örnek olarak; yiyecek ve içecek bölümünde okuyan öğrencilerimiz, bulundukları bölgenin bir otelinde aşçıbaşı ile görüşe bilmeli, bir kahvaltı buluşması neden olmasın.

Ayrıca şunları da düzeltmeliyiz. Mühendis diploması alan genç bir mühendis masa başına hemen konuyor. Teknik bilgi ve el becerisi bekleniyor ve verimli olamıyor. Genç mühendislerimiz bir işçi gibi bir tekniker gibi sahada tüm kademelerden geçmelidir. En az 1 yıl. Fransa Peugeot örnektir.

Gökhöyük Tarım Meslek Lisesi öğrencileri “Kar yükünü azaltma” sistemi projesi ile Teknofest'te finale kaldı. 

Bölgemizdeki fabrikada çalışan İnsan kaynakları müdürü, Meslek Liseleri ile farkındalık oluşturmaya devam etmelidir. Stajyer öğrenci nitelikli çalışan ihtiyacı gidermek için insan kaynağı havuzu sürdürülebilir kalkınmanın ortak paydası Meslek Liselerimiz.

Kız öğrencilerimizin teknik meslek liselerine olan ilgileri arttırılmalıdır. Tezgahlarda kız öğrencilerimizi görmek gurur verici.

Son olarak sözlerimi Elbistanlı Eğitimci Hanifi Kara’nın beyitleri ile son veriyorum. Yeni Eğitim Seferberliği projelerimiz ile Erdemli öğrenciler yetiştirmek dileğiyle Başım Gözüm Üstüne.

EĞİTİM ve ÖĞRETİMİN ERBAASI
Anamızın ketesi, babamızın kesesi 
Öğrencinin hevesi, öğretmenin hevesi.

KALEM
Doğru olan kaleme eğri yazdırma yazar 
Kalem eğri yazarsa millete mezar kazar.