Çocukların Sorularını Cevaplarken Dikkat!

Gelişim çağında çocuklar birçok şeyi soru sorarak öğrenmeye çalışır. Bu; sebep sonuç ilişkisi kurabilme, anlamlandırabilme, eleştirebilme, sorgulayabilme, muhakeme edebilme gibi birçok alanını gelişim sürecini belirler. Bu nedenle onların sordukları sorulara verdiğimiz cevaplar ve tepkiler büyük anlam içerir. Peki, cevaplarken bu gelişim sürecini desteklemek için nasıl cevaplamalı?

 

*Normal ses tonuyla cevap verilmeli ve aşırı tepki ve mimik kullanılmamalı ve samimi bir şekilde davranılmalı; çünkü aşırı tepki veya yüksek ses sorduğu sorunun ‘’sıra dışı’’ izlenimini verebilir.

 

*Hangi konuda olursa olsun sordukları soru sebebiyle kızmamalı, utandırmamalı, cezalandırmamalı ve tehdit etmemeliyiz. Bu çocuğun soru sorma, eleştirebilme ve sorgulayabilme daha da önemlisi öğrenebilme becerilerini sekteye uğratır.

 

*Bazen çocuklarımız sorduğu soru başkalarının yanında paylaşılıp merak ve ifade etme biçimi eğlenceli hale getirilebiliyor. Bu çocukların bulunduğu ortamlarda yapıldığında utanma ve kötü hme duygularını sebep olabilir. Bu da çocukların soru sormalarını engelleyebilir.

 

*Çocuklarımızın soruları bazen cinsellik ve mahremiyetle alakalı sorular sorabilir. Bu konuda tabu oluşturmamakta fayda var. Günah, ayıp, sakın öyle şeyler konuşma gibi tepkiler vermemekte fayda sağlar. Bunun yerine yaşı ne olursa olsun, merak duygusunun oluşup sorması, cinsellik eğitimine gereksinimini gösterir. Bu konuyla alakalı çocuğun yaşına göre cevap verilmeli ve şu da eklenmeli; cinsellik yaşamın bir parçası olduğu fakat belli bir olgunluk ve yaşa gelindiğinde, uygun koşul ve kişilerle yaşanabileceğini söylemekte fayda var.