Sağlıklı İlişki İçin Altın Öneriler-2

Geçen haftaki yazımızda buzluk yöntemi, ilişkimizi başkalarıyla çalışmamak ve birbirimizin hocası olmamak önerilerini açarak vermiştik. Bu hafta evlilik hayatımızın, içinde bulunduğumuz ilişkinin daha kaliteli hale gelmesi için birkaç altın öneri daha aktaracağım.

 

BOŞANMA/AYRILIK SÖZÜNÜ KULLANMAYIN: İlişki içerisinde kızgınlık, kırgınlık anında ya da karşıdakine blöf amaçlı ayrılma, ilişkiyi bitirme ya da boşanma cümlesini kullanmak ilişkiye olan güveni ve sürdürülebilirliği zedeler. Bir ilişkiye başlamak, evlenmek bireyin kendi tercihi ve kararıyla oluşan bir durumsa ayrılmak ve boşanmak da bir o kadar bireyin özlük hakkıdır. Ayrılmak istemek veya boşanmak istemek doğal tercih hakkıdır. Fakat ilişkide sağlıksız hale getiren durum bireyin netleşmeden ilişkisinde öfke ve kızgınlığının bir parçası olarak bunu sık sık dile getirmesiyle anlamını yitirtmekte ve zarar verici bir hale dönüşmektedir. Tam anlamıyla boşanmak ya da ayrılmakta karar verdiğiniz bir süreç oluşmamışsa bunu ilişkilerinizde dile getirmeyiniz. Birbirinizin ilişkiye olan güvenini kırmayınız.

 

BAŞKALARINI ÖRNEK OLARAK VERMEYİN: her bireyin kendine özgü özellikleri, yapısı ve ilişki yaşama şekli vardır. Hayatınızdaki kişiyi başka bireylerle kıyaslayıp beklentilerinizi bu yönde şekillendirmeyin. Hepimizin kendine ait bir sevgi dili vardır. Önemli olan birbirimizin sevgi dilini ve iletişim şeklini keşfedebilmek. Size bunun için bir kitap önerisinde bulunabilirim. ‘’Beş Sevgi Dili’’ adlı kitap özellikle partnerimizi, eşimizi birlikte olduğumuz kişinin sevgi dilini ve kendi sevgi dilimizi tanımlayabilmemizde rehberiniz olabilir.

 

SİGORTA ATTIRANLARINIZI KEŞFEDİN VE KULLANMAYIN: diyalog esnasında iletişimi kesen bazı kelimeler vardır. Bu kelimeleri keşfetmek için iletişim esnasında sizi zorlayan ve duyduğunuzda sigortalarınızı artıran kelimelerdir. Bu kelimelerin listesini oluşturun ve partnerinize/eşinize verin aynı şekilde eşiniz ve partnerinizde kendi sigorta attıranlarının listesini size versin. Bu listelerde yar alan kelimeler ilişkinizde yasaklı kelimeler olacaktır. Size birkaç sigorta attıran örneği verelim: sen anne-baba mısın, annende böyleydi, bugüne kadar ne yaptın ki benim için, sen hep böyleydin, hiç bir şey bildiğin yok, her şeyi ben yaptım, yeteri kadar….., olsan/hep/hiç/ne zaman/ ilk defa / bir görsem …..senin yüzünden… vs.

 

İçinde bulunduğunuz ilişkide ve evlilikte bu iletişimi sağlayamıyorsanız ve devamlı ilişki sorunu içerisindeyseniz, tükendiğinizi hissediyorsanız çift ve evlilik terapistinden destek almanızda fayda vardır. Sağlıcakla kalın.