Sağlıklı İlişki İçin Altın Öneriler-1

Merhaba sevgili okurlar, bu hafta sizlere sıkça başvurulan evlilik, çift sorunlarına değinerek birkaç altın kuraldan bahsedeceğim.  Bu altın kurallar uygulandığında daha sağlıklı ve kaliteli bir ilişki içerisinde kendinizi bulacaksınız.

 

BUZLUK YÖNTEMİ: kulağa biraz tuhaf gelse de buzluk yöntemi en etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntem şu şekilde uygulanır; ilişkide krize sebep olan durum içerisinde tartışma ve tansiyon yüksek olabilir bu anlarda sağlıklı bir iletişim kurulmaz. Tansiyonu düşürmek ve sağlıklı diyalog kurmak için o an olayı dondurmanız ve öfkeniz dindikten sonra diyaloğu devam ettirmeniz daha iyi bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Öfkenizi dindirmek ve daha sağlıklı iletişim kurmak için sizin için problem olan noktayı yazıya dökebilir ve daha sonra bunları birbirinizle paylaşabilirsiniz.

 

İLİŞKİNİZİ BAŞKALARIYLA ÇALIŞMAMAK: her ilişkinin kendine özgü bir dengesi ve yapısı vardır. Başkalarının algısı ilişki yaşama şekli ve bakış açısı sizinkinden farklıdır. Bu nedenle kendi ilişkinizde yaşadığınız bir sorunun çözümünü başkalarına anlatarak ve onlardan alacağınız çözüm önerileriyle sonuçlandırmaya çalışmayın. Yaşadığınız sorunu konuşup çözüm üretebileceğiniz tek kişi partnerinizdir. Eşinizle iletişim sorunu yaşıyorsanız çözüm yolunu bir uzman desteğiyle çalışmanız daha sağlıklı bir yol olacaktır.

 

BİRBİRİNİZİN HOCASI OLMAMAK: ilişkilerde en sık problem oluşturan durumlardan biri de tarafların devamlı ben daha iyi biliyorum, doğrusu bu şeklindeki hoca ya bilirkişi gibi davranmasıdır. Unutmayın ki hepimizin doğruları bize özgüdür. Bize doğru gelen durum karşımızda kinin doğrusuyla çelişebilir. Ve doğru dediğimiz kavram görecelidir. Yaşam tarzımız, çevremiz, büyüdüğümüz aile ve toplumsal dinamikler doğrularımızı şekillendirir. Bu nedenle salt kendi doğrularımızla hareket edemeyiz.

 

Bir sonraki köşe yazımızda daha sağlıklı ilişki ve evlilik için altın öneriler aktarmaya devam edeceğim sağlıcakla kalın.