Kurban birlik ve beraberliği pekiştirir

Yarın Kurban Bayramı.  Kurban Bayramı sadece et kesilen bir bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir.

Kurban Allah’a şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir.

Kurban Bayramı ise; bu ibadetin her yıl belirli günlerde gerçekleştirilmesidir.

Kurban Bayramı’nda ibadet etmek isteyenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah için keserek, Allah’a feda ederler.

Kurban kesmek, ilahi dinlerin en önemli ibadeti sayılmaktadır.

Kurban Bayramı, hicretin ikinci yılında ortaya çıkmıştır.

Kurban ibadeti Hz. İbrahim ve oğlu arasında başlar. Hz. İbrahim evinde bir gün uyuduğu esnada, rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görmüştür.

Bu rüya üzerine Mekke’ye gitmiştir ve oğlu İsmail’i annesinin yanında görmüştür.

Oğluna rüyasından bahsetmeyerek, ip ve bir bıçak almasını söylemiştir. Sonrasında ev halkı için vadiden odun toplayacaklarını anlatmıştır.

Baba ve oğul vadiye doğru ilerlerken, şeytan insan kılığında Hz. İbrahim’in karşısına çıkmıştır ve Allah’ın bu emrini yerine getirmesin diye aklını çelmeye çalışmıştır. Fakat Hz. İbrahim bu oyuna inanmamıştır.

Sonrasında baba, oğluna: “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek rüyasını açıklamıştır.

Oğlu ise bu duruma “Babacığım sana emrolunanı yap, babacığım! Beni kurban etmek istediğin zaman, beni iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin. Hem sen beni boğazlamak için yatırdığın zaman, yüzükoyun yatır, alnımı yere getir. Çünkü yüzüme bakınca kalbin incelir ve bu durumun Allah’ın sana emrettiği şeyi yerine getirmene engel olabileceğinden korkarım!” diyerek yanıt vermiştir.

Hz. İbrahim oğlunu kurban edecekken Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir. İşte kurban ibadeti günümüze kadar bu dini değer ile korunmaktadır.

Kurban Bayramı sadece bir et kesilen bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir.

Allah’a kurban edilen kurbanlık hayvanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerini bulacağı bir bayramdır.

Bu süreç hem sevinçle hem de manevi duygularla kutlanmalıdır.

“Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir.

Kurban kesmenin şartlarını yerine getirenler, öncelikle çevresinde bulunan ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler.

Kardeşliğin ve birliğin temsili olan Kurban Bayramı, yardımlaşmanın en çok vücut bulduğu bir dönemdir.

Allah rızası için yapılan bu ibadet, öncelikle sosyal hayatta adaleti sağlar.

Zengin ve yoksul demeden her evin doymasını sağlar.

Çocukların yüzünün güldüğü, büyüklerin gönlünün yapıldığı bir süreç olan bu bayram, sadece bayram günlerinde kalmamalıdır.

Kardeşlik ve yardımlaşma yılın her gününde ve her anında hatırlanmalıdır.

Rivayetlere göre Hz. Peygamber, kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında kabul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin sevap hanesine yazılacağını ifade ediliyor. 

Bu durum da dinimizde kurban kesmenin çok ayrı bir yere sahip olmasını sağlamıştır.

Huzur, sağlık ve barış içinde nice güzel bayramlar görmeniz temennisiyle Kurban Bayramınız kutlu olsun!