Medyanın Tarihsel Serüveni (Edebi Eleştiri)

Yazarak anlatmak, sanatlı yazarak anlatmak. Burada anlamamız gereken nokta, çalışmaların kutsal metinlerle başlıyor oluşudur.Bir metin farklı anlamlara gelebilir. Tıpkı herkesin C haberinden aynı şeyi anlamadığı gibi. Bundan sonraki aşamalarda medya içerikleriyle değil, medya metinlerine konu bilgisi ve ana felsefesi yansıtılır. Nitekim 1964’te bazı düşünürler İngiltere’de okul kuruyorlar. Ve bulundukları kültür üzerine araştırma yapmaya başlıyorlar. Ancak daha sonra kültürün popüler olduğunu görüyorlar. Popüler üründe medyadır diyenler ve medyanın kültürüne bakılmaktadır.

Bunlara istinaden şu çalışmalar da ön plana çıkmıştır;
İngiliz kültürel çalışmalar,
Farklı okuma biçimlerini çözmeye çalışanlar,
İzleyicilere nasıl bakıldığına yönelik çalışmalar…

HART HALL – KODLAMA VE KOD AÇIM
Çoklu okuma söz konusudur. Yani medya metinlerindeki söz ve söz öbekcikleri yapımcılar tarafından tek taraflı okutulduğunda çok anlam ortaya çıkabilmektedir. Buna da Polivemit denilir.

İzleyiciler medya metinlerini 3 biçimde okur;
1-Egemen Okuma
2-Müzakereci Okuma
3-Mualif Okuma

1.1.Egemen Okuma: Yapımcının gösterdiğini anlayarak okuma manasına gelmektedir. Haberi olduğu kadar okuma anlamına da gelir. Yeğlenenin mesajı olduğu gibi, direkt bir biçimde karşıya sunulması hususu yatmaktadır.

1.2. Müzakereci Okuma: İzleyici direksiyon başına geçer ve müzakere ederek gerekli bilgi ve birikimleri karşı tarafa sunar.

1.3.Mualif Okuma: Yeğlenen mesajı reddetmektedir.

Buradan da şunu anlamak mümkündür, Amerikan anlayışı hiç şüphesiz ki pragmatiktir. Keza etki yaklaşımlarının da derdi ve amacı bundan ibarettir. Kültürel çalışmalarda medya, mevcut sistemi onaylar. Devam etmesi için ideoloji aktarır ve izleyici anlamı üstten statüsüne geçirir. Bunlara istinaden şunu söylemek de pek tabii ki mümkündür, izleyici anlam üreten ajan olarak gözükür. Bunlarla beraber kişi bu metni ya kendi bakış açısıyla okur veyahut verildiği gibi okur.

Her bir kurucu bileşenin anlamı, bir bütün olarak eserin anlamına göndermeyle yapılandırılır. Daha geniş anlamı ise, belli yazarlan, okumaları ya da edebi temaların kökenlerini anlamaya yardımcı olabilmektir. Tarihsel ve psikoanalitik faktörlerin sosyal bağlamı gözönünde bulundurularak değerlendirilebilir.

Eisegesis / Exegesis: özellikle İncil’in yorumlanışıyla ilgili olarak kullanılan terimlerdir. Eisegis, kişinin incil’i kendi düşüncelerine göre, metnin kendisinde yer almayan düşünceler ışığında yorumlaması anlamına geliyor. Exegesis ise, en basit anlamıyla, metinde özgün olarak ne söylendiğini anlama çabasını ifade ediyor. İngiliz Kültürel İncelemeleri, öncelikle edebiyat eserlerinin incelenmesiyle başlamıştır. Bu yaklaşım popüler kültür ürünlerini düşük entelektüel ve beğeni düzeylerine hitap ettiği görüşünden hareketle incelemeye değmez olarak görülmelerine neden olmuştur. (Devam edecek)…