Mutlu olmak...

Mutluluğun bilim insanları tarafından hormonsal kökenli kaynaklardan sağlandığını söylemesine rağmen ben hoşgörü ve yardım ile ortaya çıkan ve insanın kendisi için değil karşısındaki için yaptıkları ile artan bir duygu olduğuna inanıyorum. Birisinin derdine derman olmak, yapmakta zorlandığı bir işi yapması için yardımcı olmak, kendini iyi hmenin yanı sıra toplumun bir parçası olduğunu hmenin birçok yolundan biri. Neticede günümüzde insanoğlunu uzaya götüren teknolojinin ve bilgi birikiminin en temel yapı taşı insanların bilgilerini birbirleri ile dayanışarak paylaşmasıdır. Maddi durumu kötü olan insanlara yardım etmek sadece karşınızdakinin fiziki ve moral olarak iyi hmesine yardımcı olmaz aynı zamanda sizin de iyi hmenizi sağlar.  Bu sebeple ben mutlu olmanın sadece hormonsal değişim kaynaklı olmadığını ve bu hormonları tetikleyici unsurun büyük bir kısmının sosyolojik kaynaklı olduğuna inanıyorum. Bu konu ile alakalı daha önce okuduğum bir hikâyeyi sizlerle paylaşmak isterim. 

Öğretmenler tarafından şişirmesi, üzerine adını yazması ve koridora atması için her öğrenciye bir tane balon verilmiş. 

Öğretmenler daha sonra tüm balonları karıştırmış.

Öğrencilere kendi balonlarını bulmaları için 5 dakika süre verilmiş.  Telaşlı bir aramaya rağmen, kimse balonunu bulamamış.

Bu noktada öğretmenler, öğrencilere buldukları ilk balonu alıp üzerinde adı yazılı kişiye vermelerini söylemiş.
 5 dakika içinde herkesin kendi balonu bulmuş. 

Bunun üzerine öğretmenler, öğrencilere şunları söylemiş:
 "Bu balonlar mutluluk gibidir.  Herkes kendininkini ararsa asla bulamayacağız.  Ama başkalarının mutluluğunu önemsiyorsak bizimkini de buluruz."

Bu hikayede de göreceğiniz gibi mutlu olmanın en büyük sırlarından biri etrafımızdaki insanların mutluluğunu önemsemek ve onlara karşılıksız yardım etmek bize mutlu olmaya açılan kapının anahtarını verir. Mutlu edenin mutlu olduğu gerçeğini işleyen en güzel esrlerden biri de Catherine Ryan Hyde tarafından 1999 yılında yazılan ve 2000 yılında filme de aktarılan “Peşin Öde” kitabı kitap ana metin olarak bir sosyal bilgileri dersi ödevi olan Dünyayı değiştirecek bir plan yapın ve bunu uygulayın. Fikrini hayata geçirmeye çalışan sıradan görünümlü ama aslında büyük bir kahraman olan Trevora'ın Adına Peşin Öde dediği ütopik planı olan üç kişiye iyilik yapa ve karşılığında bu üç kişiden başka üç kişiye iyilik yapmalarını iste projesini hayata geçirmesi ve bu planının dünyayı değiştirmesini konu alıyor.

 Dediğim gibi mutlu olmak ne kadar hormonsal bir duygu olsa da mutlu olmanın sosyolojik tetikleyicileri de mevcut. Bu sebeple değerli okuyucularım mutlu olmak istiyorsak mutlu etmeyi öğrenmemiz lazım.