Sosyal Medya

Sosyal Medya dediğimiz Facebook, Twitter, İnstagram gibi siteler insanlara iletişim ve bilgiye rahat erişme olanakları sağladığı için çoğu insan tarafından kullanılan sosyal mecralar. İnsanlar sosyal medya yoluyla tüm arkadaşlarına ulaşabiliyor, istediği bilgiyi paylaşıyor, istediği fotoğrafı arkadaşlarına dostlarına görsünler diye iletebiliyor,  sorunlarını anlatıp yardım isteyebiliyor.

 

Birçok olayı bizler sosyal medya aracılığı ile öğrendik, yardım isteyenlere ulaştık. Sesini duyurmakta zorluk yaşayanların yardımcısı oldu sosyal medya.

 

Ancak ne yazık ki bu platformlar da her iyi şeyde olduğu gibi insanların kötü emellerinin kurbanı oldu. Sömürücülerin, dolandırıcıların, sahtekârların fink attığı bir yer haline geldi.

 

Agnotoloji Kafa karışıklığı yaratmak için kasten yalan bilgi yayılmasını inceliyor.  Sosyal medyada bazı kişiler menfaatleri doğrultusunda itibarsızlaştırmak istedikleri kişileri karalayarak amaçlarına ulaşmaya çalışıyor. Ne yazık ki sosyal medya bu iş için uygun ortam sağlıyor. Hiçbir bilgi birikimi olmayan, hiç bir işte dikiş tutturamamış kişiler özellikle bu yöntemi kullanıyor. Çünkü sosyal medyada yapılan her türlü karalama ve linç devlet büyüklerine yapılmamışsa dava açılması çok zor ve uğraşmayı gerektiriyor.

 

Benim ilgi alanım olduğu için gördüğüm bazıları da hayvanları kullanarak rant sağlamaya çalışan tipler. Günümüzün trendi de bu. Sosyal medyada artık sürekli kurtardıklarını iddia ettikleri hayvanlar için duygu sömürüsü yaparak para toplayan tipler türedi. Ağlayarak İban veren ama ne kadar ve kimden para topladıklarını açıklamayan, yardım edilen hayvanı birkaç defa paylaşan ancak bir süre sonra unutulduğu için o hayvanın akıbetini söylemeyen sahtekarlar var. Bunu iş edinen ve geçimini sağlayanlar var. Rant için yapmayacakları hiçbir şey yok. Önlerinde engel gördükleri kişileri canlı yayın yaparak, ağlayarak çeşitli yalanlar, iftiralarla rahatlıkla linç etmekteler. Bu insanlara inanan o kadar çok saf insan var ki. Kimse meydana geldiği iddia edilen olayı detaylı araştırmayı düşünmüyor, hemen para gönderiyor, parasının nerede kullanıldığını takip etmiyor.

 

Ne yazık ki kolluk kuvvetleri tarafından bu kişiler soruşturulmuyor. Para toplamanın yasal dayanakları olduğu, herkesin kafasına göre para toplayamayacağı belli iken bu kişiler herkesin gözü önünde şakır şakır suç işlemeye devam ediyor.

 

Sosyal medyanın gerçekten de bir düzenlemeye ihtiyacı var. Sosyal medyada linçe uğrayan devlet büyüğü olmayan kişilerin de haklarının korunması gerekiyor.

 

Sınırsız özgürlük olmaz. Özgürlük sınırı başkasının özgürlük sınırına kadardır.

 

Bakalım hayvan sömürücülüğü ne kadar devam edecek. Büyük ihtimalle sömürecek başka bir şey bulduklarında bitecek ama olan ne yazık ki hayvanlara olacak. Hayvan sever bilinen ama hayvanları sömüren kişiler hayvanlara en büyük zararı verenlerdir. Hayvan sevmeyen insanlardan değil bu tip aşağılık insanlardan daha çok nefret ediyorum.