Kendimi Hatırlamak

Merhabalar sevgili Mücadele Gazetesi okurları, ben Psikolog Melek Demir. Diyarbakır’ın en çok takip edilen gazetesi vesilesiyle sizlerleyim. Her hafta Salı günü mesleki deneyimlerimi ve bilgilerimi paylaşmak üzere gazetemizin köşesinde olacağım. Yaşama dair birçok konuya değineceğim. Hayat uzun bir yol, bu yolda yürürken her zaman en iyi yolu ya da çıkış yolu ararız. Zamanımız tükenmeye başlar, kafamızı çevirip geriye baktığımızda o kadar hızlı geçmiştir ki her şey, ne dönmek mümkün nede değiştirmek. Bu yüzden yürüdüğümüz bu yolda, geride bıraktığımız şeylerin ‘’bizden güzel izler bırakmasını’’ ama en önemlisi de ‘’bize güzel izler bırakmasını’’ sağlamalıyız. Bunu da öncelikle kendimizi unutmayarak yapabiliriz.

 

Hayatı çoğu zaman fark etmeden başkaları için yaşarız, çocuklarımız, eşimiz, kardeşimiz, sevdiklerimiz. Hep fedakârlıklarla doludur bu toplumun insanları. Sevdikleri için mücadele ile geçer, bu mücadele içinde de kendilerini unuturlar. Fakat şu gerçeği kaçırır oluyoruz: ancak biz iyi olursak etrafımızdaki her şey iyi olur, ancak biz sağlıklı, mutlu hissedersek sevdiklerimize daha iyi eş, anne, baba, kardeş, abla, ağabey, arkadaş sevgili olabiliriz. Bahsettiğim durumu çok sevdiğim ve danışanlarıma da farkındalık için kullandığım güzel bir metaforla size aktarmaya çalışacağım.

 

Uçakla seyahat edildiğinde, her kalkıştan önce acil durumlarda yapılacaklar aktarılır. Bunlardan bir tanesi de şudur; tehlike anında oksijen maskesini önce kendinize sonra çocuğunuza takılması bilgisidir. Bir düşünsenize nefes alamıyoruz hava basıncı düşük, nefes almamızı sağlayan maskeler geliyor ama çocuğumdan önce kendi maskemi takmam gerektiği söyleniyor. Bunlar nasıl böyle bir şey yapmamızı söyleyebilir, bu nasıl vicdansızlık diye bile düşünebiliriz. Fakat orda siz yaşayamazsanız çocuğunuz yaşasa bile sizden sonra bakımını zaten sağlayamayacaktır. hayata kalma ihtimali düşüktür. Ama siz iyi olursanız çocuğunuzu zaten kurtarırsınız. Bu nedenle şu unutulmamalıdır ki öncelikle sizin fizyolojik ve psikolojik sağlığınızdır. Başkalarına yardım içinde bu gereklidir. Birey olarak sağlıklı, iyi olmayan kişi ne kendisine nede başkasına yardım edemez.

 

İlkyazımda özellikle ‘’kendimizi hatırlatacak bir yazıyı tercih ettim. Hayatınızda ne yaşarsanız yaşayın, nasıl zorluklarla karşılaşmış olursanız olun kendinizi unutmayın.

 

Bundan sonraki yazılarımda; pandemi sürecinde psikolojimiz, toplumda en sık oluşan psikolojik rahatsızlıklar ve tedavi yöntemleri, sağlıklı evlilik için altın kurallar, aşk acısından nasıl kurtulabiliriz, sağlıklı anne baba olmak, çocuklarımıza söz nasıl geçirebilme, çocuklarda psikolojik rahatsızlıklar ve tedavileri, sağlıklı ilişkilerde altın kurallar, Psikolog’a ne zaman gidilir başlıklarıyla sizlerle olacağım.

 

Özellikle sizinde değinmemizi istediğiniz konular varsa gazetemizin mail adresine iletebilirsiniz. Sağlıcakla kalmanız dileğiyle.