Yeni Dünya: Sosyal Medya

İlk dönemlerinde sadece arkadaşlarımızla mesajlaşmak için kullandığımız sosyal medya platformları bugün hayatımızın her anında bizimle bulunuyor. Sosyal medya platformlarının kullanımı ise,  ilk olarak 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen Kovid-19 (Yeni tip koronavirüs) etkisiyle başlayan karantina ve sokağa çıkma süreçleriyle birlikte katlanarak arttı. Eğitimden işe, oyundan eğlenceye, sosyal ilişkilerden e-ticarete, sağlığa kadar tüm hayatımızda daha fazla yer edinmeye başladı.
Sosyal medya aracılığıyla haberlere ulaşmaya çalışıyor, sosyal medya ile eğleniyor ve toplumda yer edinmeye çalışıyoruz. Daha hızlı olması ve bilgiye istediğimiz zaman ulaşabilmemiz sağlaması en büyük avantaj olarak öne çıkıyor. Ancak bu artıların yanında sosyal medya giderek herkesi içine çekiyor. Sosyal medya platformları reklamlarla tüketim çılgınlığına katkı sağlıyorlar. Sahte haberlerle kullanıcıların manipüle edilmesine müsaade ediyorlar. Ayrıca kullanıcılarının verilerini satıyorlar. Peki, biz nasıl buralara geldik?
Sosyal Medya Araştırma Verileri
Türkiye’de bir araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre 2020’de 3,81 milyar insan sosyal medyayı kullanıyor. Bu oran, 2015’te 2,07 milyarken neredeyse iki katına çıktı. 7,77 milyar insanın yüzde 49,03’ü sosyal medya kullanıyor. 13 yaş üstü kişilerin yüzde 63’ü aktif kullanıcı. İnternet kullanıcılarının yüzde 83,36’sı sosyal medyada; ancak, mobil internet kullanıcılarının yüzde 90,71’i bu ağlarda etkindir. Bir kişinin günde, sosyal medyada geçirdiği süre ortalama olarak 2 saat 24 dakikadır. Facebook, aylık 2,6 milyar aktif kullanıcıyla lider sosyal ağdır. YouTube 2 milyar, WhatsApp 1,6 milyar kullanıcı sayısı ile onu takip etmektedir. 2020’de kişi başına düşen ortalama sosyal medya hesap sayısı 8,6 oldu. Bu rakamlar göz önünde bulunduğunda bu istatistiklerin korkunç derece büyük sahip olduğunun söylemek hiç de zor değil.
Günlük hayatta yaptığımız işleri sosyal medyada yapmaktan memnunuz. Çünkü insanlar kendilerini daha güçlü, özgüvenli ve toplumca kabul görmüş hissediyor. Kendi kimlikleriyle başkaları tarafından fark edilmek insanları tatmin ediyor. Öbür yandan sosyal medya bağımlılık düzeyine eriştiğinde hayat kaliteleri de düşüyor.Bir diğer zararı da oluşturduğu uyku bozukluğu problemleri. Sosyal medya insanların uyku düzenlerini altüst ediyor. Hatta uykusuzluk sosyal medyanın verdiği en büyük zarar olarak gösteriliyor. Tüm bu sosyal medya bağımlılığı için çözüm önerileri var. Uzmanlar sosyal medya kullanım sürelerinin kısaltılmasını hatta belli aralıklarla hiç kullanmadan birkaç gün geçirmeye çalışılmasını tavsiye ediyor. Sosyal medya içeriklerinin size htiklerinin farkında olmalısınız. Sizi kötü htiren içeriklerden uzak durun, keyif almaya çalışın. Sosyal medya yaşadığınız sorunlarınıza çözüm odaklı yaklaşın. Son olarak sosyal medyayla hayatınızı karıştırmamalısınız. Sosyal medya hayatınızın sadece küçük bir parçası olduğundan fazla anlam yüklemeyin. Sonraki yazımızda sosyal medyanın etkilerini daha geniş ele alacağız. Sağlıkla kalın.